Třeba sportovní areál Špičák nebo plzeňská zoo si ale na nedostatek návštěvníků stěžovat nemohou.

„Dochází to do krajnosti, ať je to počasím nebo penězi," postěžoval si Vladimír Šabek z kempu La Rocca v Konstantinových Lázních, jednom z největších v kraji s vlastním bazénem. Průměrnou obsazenost odhadl Šabek zatím na 30 procent, vloni se prý pohybovala kolem 50. „Louka je skoro prázdná. Holanďani a Němci zmizeli, zůstává pár Čechů. Za 15 let to nepamatuji," uvedl.

Podle Šabka nizozemští turisté odjeli, protože už je pro ně Česko drahé, od benzinu po jídlo. „Letos to bylo vidět od května, kdy i školy přihlášené už v listopadu, začaly pobyt odhlašovat a rušit," dodal.

Stejně si stěžují i jeho známí z kempu u Velkého Boleveckého rybníka v Plzni nebo na Hracholuskách.

Šetří na kultuře

Podle Davida Růžičky z plzeňského Národního památkového ústavu je znát, že lidé šetří. „Rozmýšlejí si, za co utratí, a kultura pro ně není nezbytná," myslí si Růžička. Návštěvnost na památkách v regionu odhadl na nižší než v loňském roce. „Měli jsme možnost to pozorovat nedávno při akci na zámku v Červeném Poříčí, které se lidem zatím otevírá jen výjimečně několikrát do roka. Návštěvníků přišlo méně než dřív," poznamenal.

Zoo se drží

Návštěvnost plzeňské zoo, největšího turistického cíle v kraji, je zatím srovnatelná s loňskem. „Ohlas má v červnu otevřená expozice o světě v podzemí, ojedinělá ve střední Evropě," vysvětlil jeden z důvodů neklesajícího zájmu mluvčí Martin Vobruba.

Letošek si pochvaluje železnorudské infocentrum, kde počty lidí oproti loňsku rapidně vzrostly. „Hodně jezdí lidé z Moravy. Denně k nám posledních 14 dnů chodí přes 300 lidí," uvedla vedoucí infocentra Ivana Vilišová.

Podle ní naopak ubyli cizinci, výčet zachraňují jen Slováci. „Nejvíce se turisté ptají na turistické trasy a na cíle v sousedním národním parku Bavorský les. U nás je nejvíce zajímá naučná stezka Utajená obrana železné opony," dodala. Hotely a penziony na Šumavě jsou podle Vilišové využité ze 60 procent, méně než loni.
Plus 43 procent

Největší šumavský sportovní areál Špičák zaznamenal za první měsíc letního provozu meziroční nárůst o 43 procent. „Jednoznačně největším lákadlem je Špičák pro vyznavače sjezdu horských kol na šesti místních tratích bikeparku. Ze 60 procent jde o cizince," řekl spolumajitel areálu Vladimír Kasík. Podle něj si mohou zájemci už nyní vyzkoušet trasu, kde se 11. a 12. srpna pojede Evropský pohár ve sjezdu horských kol, Areálu také pomáhá, že se stal výchozím bodem pro pěší i cyklovýlety.