Do Plzně přijel Maurizio Corbi, jenž od roku 1989 působí v italském studiu Pininfarina. Jeho rukopis nesou auta jako Ferrari F50, F355 či California, která fascinují i mnoho let po ukončení výroby.

„Považuji se za šťastného muže. Když jsem byl malé dítě, bylo mým snem kreslit designy aut," začal besedu sympatický Ital. Studentům ukázal desítky svých návrhů, mezi nimiž byl například i návrh karoserie Ferrari Enzo, který si automobilka ovšem nevybrala. „Stinnou stránkou mé práce je to, že každý den soupeříte s dalšími studii, jelikož klient si vybere jen jeden návrh. A když ten váš nevyberou, není to moc příjemný pocit," řekl Corbi.

Stará škola

Práce automobilových designérů se za dobu, co pracuje v Pininfarina, razantně proměnila. Zatímco dříve auta vznikala na papíře, dnes designéři využívají počítačové programy. „Moje generace ale stále pracuje s papírem a tužkou. Poté návrh naskenujeme a v počítači dále upravujeme," popsal Corbi, jenž se věnuje také ilustracím existujících automobilů. Loni své kresby vystavoval v Miami.

Mistr pracuje

Své umění předvedl studentům gymnázia. Během chvíle nakreslil model Ferrari, který poté gymnáziu věnoval. Na konci besedy Corbi odpověděl na několik otázek. Studenty zajímalo, jestli Ferrari vlastnil. „Ne. Lidé si myslí, že designéři aut jsou velmi bohatí. To ale není pravda," odpověděl s úsměvem sympatický Ital, který jezdí rodinným SUV.

Odpoledne se Corbi přesunul na Západočeskou univerzitu v Plzni. Zde přednášel studentům Fakulty strojní a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a při workshopu hodnotil jejich práce na interdisciplinárních projektech DESING+.