Mohl byste vysvětlit co, přesně je náplní vašeho zaměstnání?
V našem institutu ochutnáváme vzorky piva, vína a lihovin od výrobců z celého světa. Firmy nám posílají své produkty a my jim pak oznámíme, jaké je naše hodnocení. Výsledky pak zveřejňujeme pro spotřebitele v časopise a na našich internetových stránkách.
Jak jste se k zaměstnání dostal?
Po studiích jsem se přes deset let věnoval vzdělávání se o jídle, pití a kuchyni ve všech aspektech těchto oblastí. Na konci devadesátých let jsem nastoupil do institutu jako ochutnavač.
Patří k vaší práci návštěvy výrobců alkoholu?
Není to úplně běžné, ale občas někam zavítám. Do Plzně jsem také přijel z tohoto důvodu. Před tím jsem navštívil třeba pivovary ve Velké Británii. Byl jsem i v jiných evropských zemích a samozřejmě cestuji po USA a Kanadě.
Jaká je v USA znalost českých piv?
Samozřejmě že lidé znají Prazdroj nebo třeba Budvar. S dalšími je to horší. Ale myslím si, že začínají objevovat piva z Evropy. Například z Belgie, Anglie a třeba i z České republiky.