„Na posouzení kvality vína mám jednu jedinou radu. Chutná nebo nechutná. Je jedno, jestli je to červené nebo bílé víno nebo kolik stojí,“ míní degustátor Tomáš Hirt, který na koštaci zastupoval organizátora Dům vína v Plzni. Co se týká kvality krabicových vín, je toho názoru, že dobré víno může být jen těžko vypěstováno a zpracováno za tak nízké ceny. „Je to v podstatě nemožné,“ říká degustátor.

Letošní rok byl pro vinaře hodně obtížný. „Bylo hodně sucho a horko, vinaři o polovinu vína přišli. Kvalita je ale na druhou stranu velice dobrá,“ uvádí organizátor. Jeho tip jak se při degustaci neopít je vypít stejné množství vody jako vína, mezi jednotlivými ochutnávkami i kvůli neutralizaci chutě zakusovat pečivo. „Už se nám ale také podařilo propít až do střízliva,“ směje se Hirt.

Při degustaci se ale člověk neopije tak snadno, jako když sedí u vína s přáteli. „Něco jiného je, když se bavíte a je uvolněná nálada, vypijete láhev a už jste opilí. „Ovšem po degustaci například sté sklenky vína zjistíte, že už pijete vlastně třetí láhev a není vám vůbec nic. Je to tím, že se soustředíte na to, že máte víno obodovat, posoudit jeho kvalitu, mozek vám v tu chvíli funguje úplně jinak,“ vysvětluje organizátor.