Vyměníte mi dárek? Koupili jsme špatnou velikost. Tato slova zní v posledních dnech v plzeňských obchodech častěji než jindy. Lidé vyrazili vyměňovat dárky už o druhém vánočním svátku a pokračovali i včera. Prodavači jsou většinou vstřícní. Peníze ale nevracejí.

„K Vánocům jsem dostala svetr, který je mi ale velký, a navíc by se mi líbila i jiná barva. Prodavačka mi ho naštěstí ochotně vyměnila. Mám nyní menší velikost a místo modrého jsem si vybrala červený,“ říká spokojeně paní Lucie .

Zákazníci žádají o výměny většinou právě v obchodech s oblečením. „O svátcích i včera přišla žádat o výměnu řada lidí. Musejí si ale vybrat zboží ve stejné ceně nebo dražší. Peníze totiž nevracíme. Další podmínkou je, že musejí mít účtenku a zboží musí mít originální visačku z obchodu,“ říká dvojice prodavaček z obchodu s džínsovým oblečením v obchodním centru Plaza.

Zboží byste však měli přijít vyměnit nejpozději do 14 dnů od koupě. Nakupující se o možnostech výměny informují již při nákupu. Potvrdila to prodavačka z prodejny spodního prádla. „Právě včera tu byl hned po ránu jeden ze zákazníků, který už při nákupu odhadl, že velikost zřejmě netrefí, a skutečně se vrátil po Ježíšku s prosbou o výměnu. Podmínky jsou u nás stejné jako v jiných obchodech. Z hygienických důvodů ale nevyměňujeme kalhotky a slipy,“ uvedla.

Poklidná atmosféra včera odpoledne panovala i v obchodním centru na Borských polích. Přestože bylo parkoviště plné, u pokladen byli zákazníci odbavováni plynule. Jedním z nich byl Jaroslav Hulínský z Plzně. Ten prozradil, že si přišel za peníze od Ježíška vybrat nové sportovní boty.