Husovo náměstí 2, Klatovská 164 a Plachého 42 jsou tři plzeňské adresy, které mají jedno společné – byty, jež město v rámci koncepce sociálního bydlení pronajme lidem, kteří by jinak bydlení hledali těžko.

Byt 1+1 na Husově náměstí čeká na rodinu, kterou doporučila sociální pracovnice azylového domu pro rodiny s dětmi MáTa. Už má za sebou i pobyt ve Fondu ohrožených dětí, naposledy bydlela v ubytovně organizace Naděje.

Pošumavský betlém vznikl v roce 1936. Na počátku 90. let minulého století se figurky záhadně ztratily. Naštěstí byla většina z nich schovaná u dominikánů.
Figurky z betléma se záhadně ztratily. Ukryli je věřící

Další rodina se čtyřmi dětmi se na popud sociálního pracovníka přestěhuje z azylového domu MáTa do 2+1 na Klatovské.

Čekají je podmínky těžko srovnatelné s těmi, v nichž rodiny žily. Město byty zrekonstruovalo s dotací IROP. „Nájemní smlouva bude uzavřena na dobu určitou v délce jednoho roku a s výší nájemného 57,47 Kč/m2,“ uvedl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

Nového nájemníka dostane také další byt v 1+1 v Plachého ulici, kde letos město za 10,5 milionu zrekonstruovalo celý dům, a připravilo tak třináct bytových jednotek. Muž, který se bude stěhovat, žije s postižením a v Plzni neexistuje žádná sociální služba, která by mentálně postiženým umožňovala bydlet samostatně a ještě s podporou sociálního pracovníka. „Objekt Plachého 42 bude určen lidem, kteří se nemohou za tržních podmínek dostat ke standardnímu nájemnímu bytu,“ dodal Šlouf.

Bazén Slovany
U bazénu zaparkují zdarma jen plavci

Příští rok bude Plzeň v Plachého ulici pokračovat rekonstrukcemi dalších domů. Na řadě jsou čísla popisná 44 až 48, v nichž budou bydlet senioři nebo matky samoživitelky. Rozpočet pro ně počítá s 36 miliony korun. Odstartuje také velký projekt – výstavba asi 200 sociálních bytů v Zátiší. „Na jeho start je připraveno 30 milionů korun. Na rok 2019 je určeno 114 milionů korun, a to na první etapu projektu, jenž bude stát kolem 308 milionů korun. Půjde o revitalizaci celé lokality, staré domy nahradí nová výstavba,“ popsal ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.