Do dřevěných lavic totiž umístil sádrové sochy věřících. Jeho dílo vzbudilo obrovskou pozornost, ročně sem míří několik tisíc lidí a chátrající památka se postupně opravuje. Sochař chce svou tvorbou pomoci dalšímu místu, tentokrát kostelu sv. Bartoloměje v Přílezech na Karlovarsku.

Třiatřicetiletého absolventa plzeňské fakulty designu a umění oslovil Václav Lupínek. Právě on stojí za obnovou duchovních prostor v Přílezech, k níž se přidali další dobrovolníci. Objekt, jehož kořeny sahají až do druhé poloviny 13. století, rekonstruují a pořádají v něm různé kulturní akce. „Už jsem lokalitu navštívil. Protože interiér je úplně prázdný, udělám v něm zřejmě nějakou mohutnou sochařskou instalaci, která místo zaplní. Rád bych práci spojil s historií, navázal na tradici,“ nastínil směr, jímž se bude ubírat. Výsledná představa ještě nevznikla. Ostatně své nápady Jakub často dostává v noci. „Je to ideální čas, protože nemám jiné rušivé podněty,“ vysvětlil.

Aktuálně však Jakub věnuje většinu svého času proměně farmy ve Valči na Karlovarsku, kterou s manželkou koupil. Přeje si, aby v budoucnu statek fungoval také jako zázemí pro umělce. Konat by se zde mohla například sochařská sympozia.

Ilustrační foto.
Rybáři mají menší úlovky. Ryby ničí predátoři i vedro