„Dá se říci, že tendence je stále stoupající,“ konstatoval Petr Triner, vedoucí odboru vnitřních věcí Magistrátu města Plzně. „Lidé nemusejí složitě obíhat úřady. Do budoucna nabídneme i výpis z rejstříku trestů, prozatím to však neumožňuje legislativa,“ vysvětlil Triner. Občan za využití služby Czech Poiunt platí padesát korun za stránku. „V Plzni plánujeme zřídit další kontaktní místo v mázhausu radnice,“ dodal Triner.

Západočeská metropole je jediným místem na Plzeňsku, kde zatím Czech Point funguje. V celém Plzeňském kraji je pak ještě pracoviště v Domažlicích. V České republice je nyní v provozu třicet sedm poboček na zkoušku, od Nového roku by měla pracoviště fungovat na 1300 matričních úřadech a 800 poštách. Dle našeho zjištění však na Plzeňsku o připravovaném projektu a hlavně o tom, že se naplno rozjede v lednu, zástupci obcí a měst moc nevědí.

Podle mluvčí ministerstva vnitra, které je garantem projektu, Hany Malé, je cílem zjednodušit přílišnou byrokracii ve vztahu lidí k veřejné správě. „Občan musel doposud obíhat několik úřadů k vyřízení jednoho problému. Takto využije službu Czech Pointu, která mu tyto úřady zprostředkuje,“ uvedla.

Celý projekt se nezastaví jenom u uvedených výpisů. „Budeme připravovat například ještě autorizovanou konverzi písemností, obecná podání či získávání informací i z dalších úřadů,“ informovala Malá.

Czech Point

Na Plzeňsku funguje zhruba půl roku v Plzni ve Škroupově ulici 5. Jeho služeb využilo již kolem pěti set občanů.

V celé ČR běží pilotně 37 kontaktních míst na obcích a 74 pracovištích České pošty. Po Novém roce mají být pracoviště Czech Pointu rozšířena na 1300 matričních úřadů a 800 pošt.