Co (ne)dělat?
Používejte vždy kvalitní bezpečnostní zámek.
Bicykl uzamykejte k pevnému bodu (např. k zábradlí).
Jestliže kolo přepravujete, např. na střeše, řádně je uzamkněte.
Pokud musíte své kolo odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte.
Informujte se o možnosti nákupu čipu.
Pro případ krádeže a následnou identifikaci si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení či pořiďte jeho fotografii.

Teplé jarní počasí láká k cyklovyjížďkám. Sezona už ovšem začala i zlodějům. Jízdní kola, často za desítky tisíc korun, jsou žádané zboží. Policejní statistiky to potvrzují v kraji se letos ztratilo už přes padesát bicyklů.

Nejsnažší práci mají lupiči na otevřených prostranstvích, kdy jsou kola volně opřena o zeď nebo lavičku. „Zloději se ale nezdráhají překonat několik překážek, aby se ke svému lupu dostali, a proto často kola mizí ze sklepů, garáží nebo balkonů,“ podotýká policejní mluvčí Hana Rubášová.

V Plzeňském kraji došlo meziročně k nárůstu krádeží (v roce 2016 jich policisté evidovali 198, loňský rok 230). Za letošní rok od ledna do dubna se vyšetřovatelé zabývali už 52 případy. To hlavní přitom ještě přijde nejvíc kol se ztrácí každoročně v létě, tedy od června do srpna.

V Plzni bylo v roce 2016 evidováno 122 odcizených kol, v loňském roce došlo k nárůstu o 39 krádeží.

Kdo jsou pachatelé? Často se jedná o organizované dvojice či skupiny mladíků, které mnohdy kradou na zakázku.

A jaký bývá obvyklý scénář krádeže? Nejčastěji jedna osoba hlídkuje nebo odlákává pozornost a další pachatel(é) se zmocní kola. „Zloději pracují rychle a mnohdy si ani lidé v okolí nevšimnou, že si kolo odváží někdo jiný než jeho pravý majitel,“ vysvětluje Hana Rubášová. Nalezení pachatelů je proto komplikované, objasněnost je kolem 20 procent.

„Krádež většinou proběhne beze svědků, a tudíž nemáme veškeré indicie, stopy k dopadení pachatele,“ potvrzuje mluvčí policie Martina Korandová.

Ilustrační foto.
Kuriózní i (ne)povedené. Jaké kruháče najdeme v kraji?

PRODEJ V BAZARU

Pachatelé ukradená kola nejčastěji obratem nabídnou k prodeji buď některému bazaru, zastavárně nebo soukromé osobě.

„Pachatelé často jízdní kolo ještě stihnou přestříkat, a pokud majitel nemá zaznamenané výrobní číslo, pak svůj majetek v případě nalezení pravděpodobně ani nepoznáte,“ říká Hana Rubášová.

Klíčová je proto prevence. A ačkoli existují nejrůznější bezpečnostní prvky na ochranu před krádeží, kterými jsou kvalitní trubkové zámky nebo bezpečnostní uzamykatelné stojany, podle Rubášové je nejlepší prevencí nenechávat kolo bez dozoru.

Speciálně venku je důležité mít kolo stále na očích nebo ideálně nechat u kol někoho, kdo je osobně pohlídá.

Policisté také radí, abyste nebyli lhostejní v případě, že uvidíte kohokoli podezřelého, kdo se ochomýtá kolem vašeho či jiného jízdního kola neváhejte a ohlaste vše na linku 158. Policie vyšle na místo hlídku a situaci prověří.

Ilustrační foto
Německý svátek zahustí dopravu na D5