Tříkilometrový úsek, který se otevře v červenci, budou moci využívat také in-line bruslaři a běžkaři.

„Stavební práce byly dokončeny 30. dubna. V současnosti osazujeme informační tabule a probíhají přípravné práce pro kolaudaci," sdělila Eva Kubová, starostka Mladého Smolivce, pod který výše zmíněné obce spadají.

Cyklostezka s asfaltovým povrchem nahradila neudržovanou polní cestu, kudy v minulosti vedla formanská trasa z poutního místa Svatá Hora směrem do Bavorska. Na cyklostezku se kolaři dostanou například z 37,5 kilometrů dlouhé cyklotrasy ze Šťáhlavic do Mladého Smolivce. „U Radošic mohou odbočit na cyklostezku a dojedou po ní buď do Starého Smolivce, nebo do Dožic," řekla starostka.

Na tříkilometrové trase bude několik zajímavých zastavení. U prvního odpočívadla stojí kamenná socha Brdský anděl, kterého vytesal místní sochař Václav Česák. Cyklostezka povede přes vrch Vražda a kolem smírčího kříže, což jsou místa spojená s krvavou bitvou v roce 1620. „V roce 2011 jsme tu nechali udělat pomník jako vzpomínku na bitvu," uvedla Kubová.

Povede také kolem zaniklého Kocova mlýna či kaple svatého Izidora.

Otevření s Radkou Žákovou

Slavnostní otevření cyklostezky se chystá na začátek července a nebude u toho chybět známá cykloprůvodkyně Radka Žáková.

Náklady na stavbu cyklostezky se vyšplhaly zhruba na 14 milionů korun. „Dvanáct milionů korun pochází z Regionálního operačního programu Jihozápad," doplnila starostka Kubová.

Po stezce i z Plzně do Třemošné

Cyklistům, kteří plánují výlety po Plzeňsku, je od roku 2007 k dispozici cyklostezka z Plzně do Třemošné. „Od železniční zastávky v Bolevci vede kolem arboreta Sofronka až do Třemošné stále kolem železnice," popisuje trasu na webu plzenskonakole.cz Radka Žáková s tím, že cyklisté se tak vyhnou frekventované silnici I/20. Čtyřkilometrový úsek tehdy vyšel na 16,5 milionu korun.