Je sobota, osm hodin ráno a plzeňský olympijský park se pomalu probouzí. U pódia se scházejí první nadšenci, začíná lekce cvičení pro veřejnost.

„Zvládne to každý, ničeho se nebojte," ujišťuje hned v úvodu z pódia sympatická lektorka pohybového studia J&A Lada Valentová. A hned nás vyzve, ať si sundáme boty, cvičit se bude naboso. „Opravdu to chtějí?" směje se kolega Evžen a poslušně rozšněrovává tkaničky. Protože se cvičí venku, sundání desítek propocených bot nikomu nevadí. A jedem! Sluníčko už rozehřívá podlahu i cvičence.

Začínáme pozvolným protahováním. „Ruce ke stropu, táák správně," chválí nás od začátku Lada. Strop jí okamžitě promíjíme, všichni je samozřejmě natahujeme k ranní obloze. Paráda. Idyla. Přicházejí podřepy a různé úkroky, jsou ale v příjemném tempu, přidávají se ruce. Je jasné, že za chvíli přituhne. Jdeme na posilování. Ruce, nohy, břišní svaly. Tuším, že se zítra nehnu.

Kočka, co se nepřevalí

„Kleknem si, kdo cvičí jógu, tak ví, že jde o pozici kočky," vysvětluje Lada. Pravá noha zůstává vzadu, druhá se musí dostat pod ni, chytni se za pravé rameno (nebo tak nějak) a výdrž!! Nepřevalíme se, držíme rovnováhu, zpevňujeme celé tělo, správně dýcháme…

Plzeňský olympijský park za Plazou rozjel cvičení pro veřejnost, které jsme vyzkoušeli. Zdroj: DENÍK/Milan ŘískýCože? Noha vzadu, druhá pod ní, chytni se za rameno??? Kouknu na Evžena, skutečně docílil požadovanou pozici a NEPŘEVALIL se, i když trochu brunátní… Přichází záchvat smíchu, je mi krásně. Možná, že už se rozlévají ty sportovci popisované endorfiny!

Hodina uteče jako nic. Asi dvacítka žen Ladě zatleská, byl to pro ně spíš příjemný relax než skutečná námaha. Ostatně většina z nich chodí cvičit pravidelně, ať už do studia J&A nebo jinam. Lada potvrzuje, že cvičit chodí lidi všech věkových kategorií. „Kromě holek 16-18 let, ty nějak nemají zájem," směje se. Ženy ve středním věku ale navštěvují její lekce pravidelně.

Bodytoning a tabata

A co že jsme to vlastně cvičili? „Bodytoning. Tedy cvičení zaměřené na procvičení a posílení svalstva celého těla. Hlavně jeho střed a pak hluboký stabilizační systém," říká Lada. Kdysi populární aerobik plný skoků a mnohdy složité choreografie se prý cvičí stále, ale už méně než dřív. „Přechází se do pomalých forem, kdy lidi víc posilují střed těla, aby neměli problémy se zády, a co nejvíce zapojují funkční svaly," dodává Lada.

Redaktor Deníku Evžen ZavadilZdroj: DENÍK/Milan ŘískýTo ale neznamená, že už nehoníte fyzičku. Ve druhé hodině se za Plazou cvičí tzv. tabata, což je intenzivní aerobní a silové cvičení zaměřené na výkon v krátkém čase. Přicházejí další cvičenci. Ještě za olympijským parkem slyšíme Ladu, jak je hecuje: „Tak jedéém, to vydržíš, ještě osmkrát!!"

V parku se cvičí denně od 7 a 8 hodin, o víkendech o hodinu déle.