Na poslední chvíli očekávají zákazníky také v potravinách v Merklíně. „Určitě jich bude chodit víc než třeba teď. Cukroví i vánočky pro ně ale mít budeme. Řekla bych, že letos lidé také dost pečou, i když některé věci o tolik zdražily. Třeba máslo nakupují dost,“ konstatovala jedna z tamních prodavaček.

Její slova potvrdila i studentka Jitka z Dobřan. „Doma pečeme jako vždycky, to, že máslo a mouka zdražilo, nám sice vadí, ale co můžeme dělat, když chceme mít cukroví svoje, nekupované. Navíc je to součást svátků, Štědrý den si o to víc s mamkou užijeme, když víme, že máme od pečení pokoj,“ smála se.

„To naši letos zase nakupovali, protože peče akorát babička. Cukroví rozhodně není nejlevnější věc, ale podle mě to vyjde nastejno, jestli si ho děláte sami nebo ne,“ přidala se její spolužačka Pavla Zichová z Plzně.

Podle jednatele plaské pekárny Miroslava Rouba vyjedou z jejich pecí v příštím týdnu takřka rovnou na pulty obchodů vánočky, bochánky nebo štoly. „Do zásoby nepečeme, děláme přímo pro rychlou spotřebu, takže ten týden před Vánoci je akorát. Počítáme také s tím, že s pečivem vystačíme i kapacitně,“ dodal Roub.