Nejen díky vysokému počtu přečtených knih, ale i očividnému zájmu o literaturu a slušnému a spolehlivému chování, byla dívka vyhlášena Knihovnou města Plzně Čtenářem roku. Toho letos instituce hledala mezi dětmi do 15 let.

„Původně jsme počítali s tím, že vítěze z celkem 26 nominovaných dětí vylosujeme," popisuje ředitelka knihovny Helena Šlesingerová. Když ale začala zpracovávat informace o jednotlivých kandidátech nominovaných deseti obvodními knihovnami, vítězka prý byla jasná.

Jakmile v Polanově síni plné nominovaných dětí, jejich rodičů a sourozenců zaznělo, že si loni Alžběta domů odnesla 414 výpůjček, z toho 315 knih, ozvalo se z davu jen udivené „ježišmarjá". Počet výpůjček však při výběru nejlepšího čtenáře nebyl jediným kritériem. Knihovníci totiž nemohou nijak ověřit, zda čtenář knihu skutečně přečetl, do celkového počtu výpůjček jsou zahrnuta také CD a časopisy. Roli tak při hodnocení hrála i pravidelnost návštěv či účast na akcích knihovny.

To, že by Alžběta knížku nedočetla, se však podle čtenářky stalo jen párkrát. Tituly, které má Alžběta doma, půjčuje i kamarádkám. „Nové knížky mi rodiče bohužel moc nekupují. Prý je spotřebovávám moc rychle," říká dívka, která díky svému prvenství postoupila do krajského kola soutěže. Jeho vítěz se dostane do celostátního klání, jež proběhne během předávání literárních cen Magnesia Litera.

„Alžběta obstojí i v konkurenci dospělých čtenářů včetně zaměstnanců knihovny. Celkově ji přečtené knížky řadí na Lochotíně na jedenácté místo, v celé Plzni na místo dvaatřicáté," doplňuje ředitelka. Ani další čtenářské výkony nominovaných dětí však nejsou zanedbatelné. Čtrnáct z nich loni přečetlo více než sto knih, mnozí knihovnu navštěvují téměř denně.

Knihovna loni evidovala přes 29 tisíc čtenářů. Z toho 
5044 dětí do 15 let. Věk, odkdy se děti mohou do knihovny zaregistrovat, není omezený.