Nápad vznikl u piva a při následné procházce večerní Plzní. Dnes činnost spolku Co vás pálí v Plzni nabírá na obrátkách. „Máme pozitivní odezvu. Chceme od obyvatel Plzně získat informace o tom, co je trápí (pálí) v Plzni a co chtějí změnit. Jaké téma je největším, co pro ně můžeme udělat a následně jejich největší požadavky řešit a nekompromisně tlačit na politiky, aby s daným tématem už konečně něco dělali,“ říká Restauratér roku 2017 Asociace hotelů a restaurací ČR Bohumil Rydrych, který za iniciativou stojí.

Spolek v současnosti čítá asi 50 nadšenců, kteří o sobě tvrdí, že jim není Plzeň lhostejná. „Chceme chodit večer do ulic a bavit se, aniž bychom se báli o svoje zdraví a zdraví našich dětí,“ vysvětluje Rydrych.

Po západočeské metropoli v současnosti stojí asi deset stojanů, na které mohou obyvatelé psát, co je trápí.

A témata jsou různorodá od hluku z tramvají, přes zápach z kontejnerů až po příliv pracovní síly z východních zemí.

„Bohužel nám hážou pod nohy klacky zastupitelé a starostové, kteří nás nutí naše stojany stáhnout a zrušit. Na ÚMO Plzeň 3 nám dokonce povolení vůbec nedali a všichni politici se bojí daného tématu. Nechtějí zatím s námi komunikovat,“ tvrdí Rydrych, který nevyloučil, že by se v budoucnu spolek přeměnil na politickou stranu.

ÚMO Plzeň 3 ale odmítá, že by spolku „házelo klacky pod nohy“. Jedná se prý o administrativní pochybení. „Úředník se s nimi dohodl, že dodají alespoň orientační plánek, kde mají být tabule rozmístěny, ale oni tak neučinili a nekomunikují,“ řekl Deníku 1. místostarosta centrálního obvodu Radoslav Škarda. „Až bude vše administrativně v pořádku, tabule povolíme,“ dodal.

Plzeňská teplárenská.
Teplárna přepřahá, zapojí energetiky