K výběru právní kanceláře měli zastupitelé při včerejším jednání vážné výhrady. Opozici se nezdá, že byla vybrána kancelář se specializací na arbitráže, a navíc její pojistka vůči pokynům k městu je pouhých deset milionů korun. Právník magistrátu Dominik Tomášek zastupitelům potvrdil, že v případě chybného rozhodnutí by byla městu povinována právě jen touto částkou. V případném sporu o postavení či nepostavení obřího centra Corso, které Plzeňané v referendu zastavili, má jít podle radnice až o stovky milionů korun.

„Můžete nám říci, podle čeho jste ji vybírali?" ptal se zastupitel za Občany.cz a plzeňský advokát Ludvík Rösch. Náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) vysvětlil, že se ptal na reference a tak získal doporučení. „Máme v Plzni dva bývalé ministry spravedlnosti – Jiřího Pospíšila a Danielu Kovářovou, také člena legislativní strany vlády Jaroslava Svejkovského, ústavní soudkyni Vlastu Formánkovou a další kapacity. Ale těch jste se na radu nezeptali," nevěřil Rösch.

Amádeus už jasně řekl, že Corso chce v Plzni stavět navzdory výsledkům místního referenda. Projekt obchodního centra ale zmenšil a hodlá jej vybudovat mimo městské pozemky. Od radnice teď chce vyjádření, zda mu pak dovolí napojit stavbu právě přes městské území na silnici, bude tudy třeba napojit vodovod, kanalizaci a inženýrské sítě. Bez toho se neobejde.

Podle aktivisty Martina Marka by mělo město vypovědět nájemní smlouvu na městské pozemky sousedící se stavbou do 7. března, kdy končí lhůta k podání námitek do územního řízení. Včera po zastupitelích žádal odpověď na dotaz, zda tak vedení města opravdu učiní.

„Na to teď nebudeme odpovídat, to jsou právě ty otázky, na které musí odpovědět najatá právní kancelář," shrnul problém Zrzavecký. Opozice jej poté vyzvala, aby se na právní názor zeptala ještě dalších odborníků. „Vynaložené náklady navíc se v tomhle případě vyplatí, jde opravdu o hodně," prohlásil topkař Michal Vozobule.