Připravili jsme pro vás Politickou inventuru. Příští dva týdny bude denně vycházet téma, jímž se radnice zabývala či zabývá. Oslovili jsme lídry dvanácti politických stran a hnutí, které v Plzni v říjnových komunálních volbách (10.-11. října) kandidují. Každý z nich odpovídá na danou otázku vždy ANO/NE, svůj názor může následně vysvětlit či okomentovat. Schopný politik se pozná i podle toho, že dokáže jasně a stručně formulovat své myšlenky, a proto naši lídři dostali na svůj komentář pouze 140 znaků. V přehledu jsou seřazeni podle pořadového čísla, které pro volby strana dostala.

Ze seznamu míst, kde je město toleruje, jich vyškrtalo asi 60 % a nechalo žít zhruba 120 z nich. Musí být bez světelných reklam a blikajících jackpotů. Zastupitelé udělili také výjimku kasinům na náměstí Republiky. Ta smějí fungovat dál.

Město má z provozu heren ročně více než 140milionový výnos, podle počtu heren na svém území jej inkasují jednotlivé městské obvody. Nejvíc má třetí městský obvod, a to asi 60 milionů korun. Pokud by se hráčská doupata úplně zakázala, obvody by o peníze přišly. Město tak raději toleruje, že herny zvyšují kriminalitu v ulicích. Někteří politici jsou přesvědčeni o tom, že úplný zákaz provozoven s hracími automaty je nesmysl a jeho omezení je dostačující. Argumentují tím, že by po zákazu začaly vznikat herny nelegální a město by nad nimi ztratilo veškerou kontrolu.

O zákazu heren mohli rozhodnout Plzeňané v referendu. Současně s komunálními volbami ho chtěla TOP 09, která za víc než tři měsíce sesbírala kolem 10,5 tisíce hlasů lidí. Jenže k vypsání referenda bylo třeba cca 13,5 tisíce podpisů, takže to nestačilo. Z vlastní vůle zastupitelé referendum nevyhlásili. Referendum odmítla koaliční ODS a ČSSD i opoziční Občané, podpořili ho naopak komunisté.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) řekl, zatímco v roce 2010 měly obvody z hazardu přes 58 milionů korun, loni byl výnos ze všech loterií už 146 milionů korun. Výhledy na příští tři roky počítají s ročními výnosy 73 milionů korun.

OTÁZKA NA LÍDRY KANDIDÁTEK:
 Schvalujete plošný zákaz hazardu v Plzni?

Schvalujete plošný zákaz hazardu v Plzni?

Schvalujete plošný zákaz hazardu v Plzni?

Schvalujete plošný zákaz hazardu v Plzni?

V Plzni na velkou radnici dále kandiduje těchto pět stran, mají ale buď neúplné kandidátky, nebo se v průzkumu veřejného mínění pohybují až na zadních pozicích:

• Strana svobodných občanů (lídr Jan Zavadil)• Volební strana Republika (Martin Ščepka)• Sdružení DSZ a NK (Zdeněk Kylián)• Strana práv občanů (Jan Kůrka)• DSSS – Za Plzeň bez hazardu a nepřizpůsobivých (Jiří Štěpánek)