Ve městech Bělá nad Radbuzou, Dobřany, Holýšov, Horšovský Týn, Poběžovice, Stod a obcích Chotěšov, Líně a Zbůch je tak rekonstruováno osm čistíren odpadních vod a budováno celkem 62 kilometrů kanalizace. „Některé stavby se již blíží svému dokončení,“ potvrdil v neděli Jaroslav Sýkora, starosta Dobřan a předseda výkonné rady Mikroregionu Radbuza.

Ve spolupráci s dodavateli a správcem stavby tak všichni starostové měst a obcí řeší řadu problémů, které s sebou akce přináší. „Jsou to typické problémy, jenž přináší stavba infrastrukturálních sítí. Je třeba si uvědomit, že se staví desítky kilometrů kanalizací a celkem složité technologie na čistírnách odpadních vod. Víme, že pro obyvatele zejména těch ulic, kde se koupou nové kanalizační řady je situace velice nepříjemná, prosíme proto veřejnost o trpělivost. Nepříjemnosti s tím spojené se snažíme eliminovat na minimum. Chtěl bych i kolegům starostům poděkovat za jejich dosavadní přístup,“ dodal Sýkora. Celý projekt je financován ze 75 procent Evropskou unií, konkrétně Fondem soudržnosti Evropské unie a rovněž prostředky České republiky.

„Do dnešního dne již bylo proinvestováno více než 400 milionů korun,“ prozradil dobřanský starosta. Cílem projektu je vybudovat takový systém čištění odpadních vod ve všech devíti obcích, který bude splňovat veškerá pravidla a normy pro vypouštění odpadních vod. „Důležité je zvýšit lidem komfort při vypouštění odpadních vod a také vybudovat kanalizaci pro nový rozvoj v našich městech a obcích, na kterou se v budoucnu budou moci napojit nové rozvojové lokality, například pro bydlení či podnikání. To zase přinese nová pracovní místa,“ míní Sýkora.

Projekt Čistá Radbuza byl připravován obcemi mikroregionu od roku 1999. „Celá stavba by měla být dokončena do konce prvního kvartálu v příštím roce,“ doplnil dobřanský starosta.