Přibližně 210 milionů korun ročně stojí radnici městský systém nakládání s odpadky.

Přestože se problém s nevyvezenými popelnicemi od září 2015, kdy začalo město odpadky svážet prostřednictvím své společnosti Čistá Plzeň, hodně zlepšil, stále zůstávají ve městě místa s několikadenním neuklizeným nepořádkem.

Podle jednatele Čisté Plzně Petra Balouna (ODS) si lidé objednávají malé popelnice, které nestačí objemu vyhozených odpadků, a ty se pak povalují kolem. „Další věcí je separovaný odpad a neukázněnost podnikatelů. Ti mají mít pro svůj odpad zajištěny vlastní nádoby," prohlásil Baloun.

Husova, Pařížská, Petrohrad

Kde je nepořádek nejhorší? Jsou to ulice mezi vlakovým Jižním Předměstím a Plazou, na Husově náměstí a v ulici Kardinála Berana, na Petrohradě, konkrétně ve Sladkovského ulici, ulici V Šipce nebo u garáží Pařížská.

Největší potíže jsou s objemným odpadem, jako je odložený nábytek, který se do popelnic či kontejnerů nevejde. A pak s barevnými nádobami s tříděným odpadem, kam se ale odpadky často nevejdou a zůstávají i několik dní na ulicích.

Před tzv. popelnicovou revolucí se o separovaný odpad staraly obvody, teď jej likviduje Čistá Plzeň.

„Přidali jsme 34 nových stanovišť se 137 nádobami. Navíc v 77 případech jsme malé nádoby vyměnili za větší. Ročně nás to stojí navíc 4,8 milionu korun," argumentuje za Čistou Plzeň Petr Baloun.

Obvody, připlaťte

Jenže ani to nestačí. A radnice teď chce po obvodech, aby si za další popelnice připlatily. „Objednejte si to jako službu, zaplaťte a my to douklidíme," navrhuje technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Dva metry, 48 hodin

Jenže u starostů návrh narazil. Vesměs tvrdí, že když se o tříděný odpad jejich úřady staraly samy, bylo problémů méně. Radní města navíc přijali těsně před Vánocemi usnesení, že Čistá Plzeň uklidí nepořádek kolem popelnic do 48 hodin. Týká se to ale svinčíku v okruhu dvou metrů od popelnic, pak už je to věcí obvodu a ne společnosti Čistá Plzeň.

„Pro nás to znamená, že odpad se bude válet u popelnic dva dny, rozfouká se do okolí a nám vzniknou další náklady na úklid," zlobí se na radnici na Slovanech. Navrhují, aby se obvodům vrátily do rozpočtu peníze na úklid odpadu, jako to bylo před zářím 2015.

Strážníci fotí

Lidé, kteří odpad ukládají mimo popelnice, jsou přitom v podstatě tolerováni. Například městská policie sice intenzivně posílá fotky s nepořádkem Čisté Plzni i magistrátu, pokuty konkrétním viníkům ale nepadají. „Předali jsme za rok 2016 Čisté Plzni 1317 podnětů, magistrátu dalších 288," uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová. Na udělení pokuty ale musí chytit viníka při činu. To se stalo koncem loňského roku například v Husově ulici. „Cizinec to ale odmítl se strážníky řešit a záležitost jsme předali správnímu orgánu," uvedla Pužmanová.

Anketa: Jaké jsou vaše zkušenosti s vývozem popelnic?

Miroslav BrabecZdroj: DENÍK/Jana NathanskáMiroslav Brabec, starosta MO Plzeň 1

Nemáme zásadní problémy s přeplněnými popelnicemi. Svozy jsou dostatečné, ale někde může dojít k přeplňování nádob (např. na Roudné) a odkládání odpadu, jako nábytku nebo televizí, vedle popelnic. Čistotu obvodu zajišťujeme veřejně-prospěšnými pracemi. Nedostatky předáváme magistrátu a bývají odstraněny v co nejkratší době.

Lumír AschenbrennerZdroj: DENÍK/Milan ŘískýLumír Aschenbrenner, starosta MO Plzeň 2

Nepořádek dělá objemný odpad, který se nevešel do nádob. Ale Čistá Plzeň ho nevyveze, protože když je dál než dva metry od nádoby, není to vyhodnoceno jako černá skládka a odklízíme to my. Naše výdaje za tento nepořádek za loňský rok činí dohromady 860 tisíc korun. Problémem jsou i ale odpadky rozfoukané z nevysypaných košů po obvodě.

Radislav NeubauerZdroj: ArchivRadislav Neubauer, starosta MO Plzeň 3

Popelnice jsou stále přeplněné a odpadky se válejí okolo nich. Dle mého názoru je třeba vyvážet je častěji nebo přistavit větší popelnice. Jinak vítr odpadky rozfoukává po okolí a my musíme zbytečně vynakládat další prostředky na následný úklid. S Čistou Plzní jsme několikrát komunikovali a na zmíněné problémy poukazovali.

Michal ChalupnýZdroj: DENÍK/Vlastimil LeškaMichal Chalupný, starosta MO Plzeň 4

Co se týká svozu odpadu, u nás je 'střídavě oblačno'. Dle mého názoru je systém špatně nastaven. Měl by být formou místního poplatku a město by mělo reagovat pružně podle toho, kde a kolik odpadu je. Čisté Plzni jsme navrhli některé věci, jako třeba navýšení nádob v její režii. Tam, kde se hromadí odpad, prostě přivézt navíc erární nádobu.