Na tradičním místě U Ježíška byste ho však hledali marně, od této soboty až do 20. května bude šapitó Národního cirkusu Originál Berousek stát na Lochotíně u obchodního domu Remus.

„Místo je netradiční, ale pro zvířata v tom žádný problém není, na sídlištích stojíme v každém druhém městě," ujišťuje manažerka cirkusu Marie Berousková. A rozhodně se je nač těšit, cirkus totiž chová více než 80 cizokrajných zvířat, mezi nimiž nechybí například sloni, velbloudi, zebry, lamy, opice či pštrosi.

V únoru se velbloudí stádo rozrostlo, Berouskovi jsou totiž jediní, kteří se mohou pochlubit vlastním chovem těchto zvířat. „Jediní máme i vlastní chov medvědů, lam a zeber. Nejnovějšími přírůstky jsou 14denní lama a malá opička," upřesňuje Berousková. Mládě lamy ještě nemá jméno a je docela možné, že její křest proběhne právě v Plzni.

Cirkus Berousek patří v drezurním umění mezi světovou špičku, a to především díky ojedinělé drezuře medvědů, zeber, volnému výcviku arabských a fríských hřebců, asijských velbloudů, indických slonů, poníků a dalších zvířat. „Tým se skládá z artistů z celé Evropy," dodává Berousková. Každé vystoupení je navíc vypilované do nejmenších detailů – akrobaty počínaje a medvědy konče.

„Program měníme každé dva roky, Plzeňští tedy ten aktuální uvidí poprvé," podotýká Marie Berousková. V představení nechybí vystoupení Jiřího Berouska s medvědicí Mášou nebo silová akrobacie dua Korolev.

Představení každoročně zhlédne více než 280 tisíc malých i velkých návštěvníků v téměř dvou stovkách repríz. Na provozu celého cirkusového zázemí se podílí tým, který se skládá z více než padesáti členů.

„V cirkusovém areálu lze najít i rozsáhlý zoopark, ten je přístupný denně," zve zájemce Marie Berousková.

Aktuální cirkusový program

skákač na trampolíně – Matěj Exner
poetické vystoupení na vzdušných gumách – Sergej a Alexandra
vysoká škola jezdecká v tureckém stylu – sourozenci Berouskovi
akrobacie na vertikálním laně – Pipi Dlouhá Punčocha
exotická drezura zeber a lam – Renata Berousková
visutá hrazda – Trio Korolev (držitelé zlaté medaile z festivalu v Budapešti)
drezura indického slona – Jiří Berousek junior s partnerkou
drezura čtrnácti koní, která získala bronzovou medaili na festivalu v holandském Enschede – sourozenci Berouskovi
skákači se švihadly – 20 $
drezura bílých velbloudů ze hřbetu andaluzského koně – Jiří Berousek junior
silová akrobacie – Duo Korolev (finalisté polského Talentu 2009)
žonglerské výkony – Jiří Berousek junior (finalista Talentmania 2010)
vzdušný balet v kruhu s holuby – Duo Jednorog
medvědí revue – Renata a Jiří Berouskovi
klauni – Duo Maxi