Za zdmi plzeňské věznice si aktuálně odpykává trest 1317 odsouzených. Zhruba 450 z nich pracuje. Někteří pomáhají v kuchyni nebo v prádelně, jiní zase v kovovýrobě. Dalších 70 vězňů se vzdělává ve středním odborném učilišti.

Všechny čtyři haly, které se nacházejí přímo v areálu borské káznice, si v současnosti pronajímá firma MEA Metal Applications, kde zaměstnává až 210 mužů. Během třísměnného provozu svářejí, montují či obsluhují lisovací zařízení. „Spolupráce je dlouhodobá. Nebereme ji jako módní věc, která se v posledních letech objevuje,“ nastínil provozní ředitel Luděk Kučera.

Třicítka odsouzených se za přítomnosti dozoru vzdálí z věznice a pracuje přímo v pobočce MEA Metal Applications na Borských polích. Tuto možnost nabízejí i další podniky v krajské metropoli, celkem ji využívá 120 lidí.

Mzda trestance je dána vyhláškou a záleží, do jaké ze čtyř skupin dotyčný spadá. První úroveň činí 5500 Kč, pak se částka zvyšuje vždy o 2750 Kč. Podle mluvčího plzeňské věznice Aleše Bláhy však většině odsouzených náleží nejnižší finanční odměna. Kučera doplnil, že suma se může navýšit až o 50 procent díky prémiovým složkám. „Ale pokud si pracovník nebude plnit své úkoly, může přijít až o polovinu ze základu,“ dodal.

Pouť u kostela sv. Jiří v Plzni
Bez peněz na pouť raději nelez...

Necelých 160 odsouzených zase funguje na vnitřních pracovištích káznice, jako například ve skladu, v prádelně, kuchyni, knihovně. Zhruba šedesát vězňů je zaměstnáno ve středisku hospodářské činnosti, které provozuje věznice. „Jde o potravinářský provoz a jednoduché montérské úkony,“ nastínil Bláha.

Povinnost pracovat sice platí pro všechny odsouzené, nicméně pouze pro část z nich existují placené pozice. Zbytek trestanců se podílí na úklidu a údržbě věznice bez nároku na honorář.

Povinnost se nevztahuje pouze na osoby starší 65 let, invalidy či jedince se závažnými překážkami. V tomto případě se jedná o 106 mužů.

Mimo to tvoří oddělenou kategorii asi čtyřicítka bývalých narkomanů, u kterých se vlivem návykových látek vyskytla porucha osobnosti či chování a již absolvují terapeutický program. Výjimku mají rovněž vězni rozšiřující si dosavadní kvalifikaci. Učňovskému oboru se v současnosti věnuje na 70 zájemců.

Ilustrační foto
Vyznavači motosportu se sešli na Borech

Přibližně 450 zaměstnaných trestanců je podle ředitele věznice Petra Vlka hranice, kterou zatím nemohou překročit. „Pokud bychom měli větší prostory, pak nabídneme další místa. Někteří za sebou mají závažnou trestnou činnost a vztahuje se na ně vysoký stupeň zabezpečení, takže je nemůžeme pustit mimo věznici,“ sdělil.

Problém však často nastává v momentě, kdy dotyční opouštějí brány káznice natrvalo. „Zatímco před propuštěním má skoro každý chuť u nás pokračovat, když jsou na svobodě a dostanou peníze, realita je obvykle jiná. Nastoupí jich pouze zlomek,“ uzavřel Vlk. Pomoci by nově mohly pobočky úřadu práce, jež by zajišťovaly rekvalifikace v době výkonu trestu i zaměstnání po propuštění z cely.