Minulý týden vyhlásila krajská hygienická stanice chřipkovou epidemii ve dvou okresech. Nejdramatičtější situace v současnosti panuje na Klatovsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1919 osob s akutními respiračními onemocněními, což je nárůst o 300.

Ani na jižním Plzeňsku zatím neklesl počet nemocných pod hranici epidemie. O ní se hovoří, když se počet nemocných pohybuje mezi 1600 až 1800 lidmi na sto tisíc obyvatel. Nicméně lidí z Plzně-jihu, kterým lékaři diagnostikovali chřipku, je nepatrně méně než před týdnem. Podle Veroniky Pelikánové z krajské hygienické stanice jde o 1624 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Rozdíl činí 42 případů. Vůbec nejohroženější jsou děti od narození do pěti let.

Na rychlé šíření akutních respiračních chorob už reagovala některá zdravotnická zařízení. Psychiatrická nemocnice v Dobřanech od včerejška zakázala do odvolání návštěvy. Stejné omezení už zavedla též hemato-onkologie plzeňské fakultní nemocnice. „Kvůli ochraně rizikových pacientů a už i potvrzených případů onemocnění pacientů chřipkou uzavíráme veškeré části tohoto oddělení,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. K ohleduplnosti příchozích vyzvaly také nemocnice Plzeňského kraje.

Nárůst pacientů evidují doktoři i na Rokycansku (jedná se o 1446 lidí na 100 tisíc obyvatel), v krajské metropoli (1385), Tachovsku (1305) a severním Plzeňsku (1268). Nemocných ubylo kromě jižního Plzeňska též na Domažlicku (1116).

Mezi Kamenným rybníkem a Třemošnou se kácí stromy.
PODÍVEJTE SE: Stromy ustupují silnici, bude širší