Právě včera byla dokončena třetí etapa tohoto projektu, během které byla kromě jiného položena nová střecha, vyměněna okna a byla zbudována výtahová šachta. Zároveň byly zahájeny práce na zdravotních instalacích a elektroinstalacích.

„Zmiňovaný dům je třípodlažní, přičemž by tu měly vzniknout čtyři byty o velikosti 2+1, kde by byly optimálně ubytovány tři osoby, a v podkroví ještě čtyři malé garsonky. V přízemí bude veškeré zázemí pro personál, který by na seniory dohlížel a pomáhal jim. Je to něco na způsob bývalých domů s pečovatelskou službou, kde ale dnes už personál není celých čtyřiadvacet hodin denně," informoval ředitel MCH Pavel Janouškovec.

Podle jeho slov by v domě mohlo být ubytováno maximálně 15 osob. Už dnes ale má na stole kolem pěti desítek žádostí. „Jde o to, že v tomto domě budou moci být ubytovány i ty osoby, které nemají nárok na příspěvek na péči. Bude určen samozřejmě i pro ty s přiznaným nižším příspěvkem I. a II. stupně, všem nabídneme zejména služby pečovatelské," upřesňuje Janouškovec s tím, že jasněji bude až v posledním čtvrtletí letošního roku, kdy už i dům sám bude mít definitivní podobu.

V polovině ledna příštího roku by měla končit čtvrtá etapa rekonstrukce a v březnu či dubnu 2014 by se sem měli začít stěhovat první obyvatelé domu. „Už se mě ptaly dvě paní ve věku kolem 90 let, které se z důvodu, že se již bály žít v bytech samy, sestěhovaly do jednoho. A ty třeba mají o bydlení v našem domě velký zájem," nastiňuje Janouškovec. Zájem má i 92letý pán, také dosud zcela soběstačný. „Už jednou ale upadl ve sklepě, když si šel pro uhlí. Měl velké štěstí, že ho našel náhodou soused, jinak by tam zřejmě umřel," říká Janouškovec s tím, že senioři většinou potřebují nejen výpomoc s různými činnostmi, ale také pocit bezpečí.

„Víte, nejde jen o to bydlení, byt, ale i o vztahy, bezpečí a pocit domova. A to vše bychom jim v novém domě rádi nabídli," dodal Janouškovec.

Rekonstrukce byla zahájena v říjnu 2012 a do současné doby bylo prostavěno téměř 6,5 mil. Kč. Celkem přijde rekonstrukce na více než 8,6 milionu Kč, přičemž dvěma miliony přispěje i město od něhož dostala MCH dům darem. Další prostředky charita získala z evropských fondů.