Řada plzeňských fanoušků si pochvalovala atmosféru i přátelské chování polských fanoušků na nedávno skončeném mistrovství Evropy. Kluboví příznivci ale v Polsku příliš reprezentaci nesledují a po starém kontinentu je provází neblahá pověst.

Fotbaloví chuligáni jsou u našich východních sousedů poměrně početná subkultura, která se vyvíjela už od sedmdesátých let. V devadesátých letech potom v Chorzówě vznikla skupina označující se jako Psycho Fans.
Právě ona se výrazně zapsala do povědomí při výtržnostech v roce 2004 na utkání s LKS. Během potyček byly zraněny desítky fanoušků i 55 policistů. Zničeno bylo i 12 policejních aut. Navzdory tomu, že policie zadržela 100 fanoušků, pátrání po účastnících výtržností pokračuje v podstatě dodnes.

Do Chorzówa se chystá i početná skupina Plzeňanů. Ti budou dnes ráno po osmé hodině vyjíždět vlakem z hlavního nádraží. „Kdybychom měli obavy, tak tam nejedeme," řekl Roman Bakala z P-Fans.

Fanoušky, kteří pojedou vlakem, bude v Katovicích čekat policie. Podle mluvčího Viktorie Pavla Pillára polský klub kontaktoval Viktorii už ve chvíli, kdy bylo jasné, že na sebe tyto kluby narazí. Od té doby obě strany spolupracují, aby se zajistila maximální bezpečnost fanoušků.

Vlakem vyrazí asi 125 fanoušků, dalších 60 se přepraví letecky. Podle Bakaly měl vliv na počet cestujících příznivců i strach z polské strany. On sám se ale těší: „Po Istanbulu to bude největší fanouškovský zážitek."

Většina polských fanoušků se ale na plzeňské těší kvůli fotbalu. Fanouškovský web niebiescy.pl označil Viktorii čtyřmi hvězdičkami, tedy jako velmi atraktivního soka.

V článku Strašlivá nestrašlivá Viktoria Plzeň potom web informuje o západočeském klubu a všímá si i aféry kapitána Horvátha, který byl v době svého angažmá veSpartě pokutován za gesto směrem k fanouškům.

„Nejsilnějším bodem družiny z města piva je trenér Vrba," usuzuje web.

Zatímco někteří fanoušci Chorzówa připomínají, že Plzeň hrála vyrovnaně i s Barcelonou, je fanoušek s přezdívkou Remle v diskuzi optimistický: „Šance mají modří!"