Přitom by část silnice mezi zastávkou MHD Generála Lišky a odbočkou do ulice K Plzenci místní obyvatelé rádi využívali. „V Černicích je škola, školka, knihovna a obchod, ale nemůžeme tam pohodlně a bezpečně dojít. A pustit i větší dítě do školy pěšky bez doprovodu je také dost riskantní," říká Petra Cvačková, která bydlí poblíž zastávky Gen. Lišky.

Okolí asi půlkilometrového úseku je totiž jen řídce zastavěno a také absence chodníku, přechodu či zpomalovacích pásů svádí řidiče k překračování povolené rychlosti. „Padesátkou tu projede zhruba každé desáté auto, ostatní jezdí kolem 70 km/h, i víc," všiml si Petr Mašek z nedaleké ulice V Bezinkách. „Kdyby tady byl alespoň přechod pro chodce, byla bych mnohem klidnější. Syn musí ulici přejít, aby se dostal na zastávku. Po chodníku by do školy došel, nemusel by jezdit jednu zastávku trolejbusem," přidává se Simona Miletínská.

Plzeňský deník se případu věnoval již před dvěma a půl lety. Tehdejší informaci, že chodník by mohl do dvou až tří let existovat, však Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku (SVS) města Plzně nepotvrzuje. „Pokračujeme s projektovou přípravou, máme zadanou dokumentaci pro stavební povolení. Chodník bude na východní straně komunikace. V plánu roku 2013 však stavba zařazena není. Souvisí to i s dostavbou trolejbusové měnírny, kterou mají zajistit dopravní podniky, " říká Vohradský.

SVS ani negarantuje, že by se lidé z tamějších bytových domů a vil mohli chodníku dočkat v roce 2014. „Celá stavba je dost nákladná. Investiční prostředky, které má SVS k dispozici, směřují v současnosti na opravy tramvajových kolejí. Nicméně problém v Černicích není na okraji zájmu, je to pro nás poměrně prioritní projekt. I proto se pokračuje v projektových pracích," uzavírá Vohradský.