Hned několik pověstných much jednou ranou pomůže jihoplzeňským Chlumčanům zabít stavba nového obecního úřadu spojeného s kulturním domem, která má začít do léta. Podle starosty Jiřího Kučery se bude její cena pohybovat v řádech desítek milionů korun, na něž si obec vezme úvěr.

Chlumčanští nejsou příliš spokojeni snad jen s postupem projekční kanceláře, která už několikrát nedodržela termín a zahájení stavby se tak muselo odložit. „Práce se kvůli tomu zdržely o tři roky," říká starosta.

Stavět se bude na prázdné parcele přímo u chlumčanského náměstí Bohuslava Kašpara. „Náměstí se díky tomu uzavře. „V budově obecního úřadu budou kromě kanceláří zasedací místnost i oddávací místnost pro svatební obřady. V kulturním domě bude sál s pohyblivou příčkou, jehož velikost bude možné měnit podle druhu akce. Samozřejmostí bude zázemí pro účinkující, k jevišti povede bezbariérový přístup," říká.

Místo úřadu bude mateřská školka

Jenom vařit se nebude. „Na sále bude jen klasický výčep. Aby lidé měli možnosti přijít na pivo. Soukromá hospoda, která v obci byla, totiž zavřela a nevíme, jestli zase otevře. Takže tu teď je akorát hospoda v kulturním domě odborů, ale ten je zdevastovaný a jeho sál je zavřený," popisuje Jiří Kučera.

Na střeše centra budou fotovoltaické panely, které pomohou s ohříváním vody, na místě budoucího kulturního domu je zase bývalá, ale stále vydatná studna, která by měla napájet jezírko na zahradě s parkovými úpravami, jež vznikne za kulturním domem. „Bude jenom pro oddech a relaxaci, venkovní kulturní akce se budou konat dál na náměstí," pokračuje starosta.

Až obec vyklidí stávající obecní úřad, zabere ho mateřská škola. V Chlumčanech s 2400 obyvateli je několik zón, kde se budou stavět rodinné domy a počítá se, že dětí přibude.

Pokud vše půjde dobře, mohl by být nový úřad a kulturní dům podle starosty hotový v roce 2019.