Záchranná služba a hasiči vyjížděli ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne do Všerub na severním Plzeňsku, kde se při chemickém pokusu nadýchalo několik dětí výparů. "Ještě před naším příjezdem se samovolně evakuovalo 12 osob. Pět dětí a učitelku jsme předali k ošetření záchranné službě," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar s tím, že po přirozeném odvětrání nenaměřili hasiči žádné nebzepečné látky.

"Převezli jsme z místa pět dětí do nemocnice. Učitelka převoz nevyžadovala a zůstala na místě. Nikdo nebyl v ohrožení života, všechny osoby měly příznaky nevolnosti po nadýchání kouře nebo výparů," uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Na místo dorazila také hasičská laboratoř z Třemošné. "Na místě provedla rekostrukci pokusu. Jedinou potenciálně nebezpečnou látkou, která se může uvolnit, je oxid uhelnatý. Nicméně v poměrně vysokém množství," uvedl dále mluvčí hasičů. "K takovému efektu může dojít při mnoha jiných chemických pokusech, které se ve školách běžně provádějí. Dle názoru našich chemiků byl pokus proveden učitelkou správně," dodal Poncar.

Událost bude dále řešit policie.

Ilustrační foto.
Soudkyni Krajského soudu v Plzni obžalovanou z podplácení odvolal ministr