„Tak a doufám, že letos to bude lepší!" S těmito slovy v neděli odjížděl Karel Pech od své chaty na severním Plzeňsku. Připravoval ji na zimu a nerad by, aby se opakoval loňský zážitek, kdy jeho domek vykradl zloděj.

„Moc toho nevzal, ale stejně rozmlátil okenice, aby se dostal dovnitř. A v chatě taky nebyli šetrní, když ji prohledávali," vzpomíná muž. „Letos jsem odvezl všechno. Okenice mám bytelnější, ale dvakrát na stejné místo by snad nikdo krást nešel," dodává.

Zloději si okna vybírají nejčastěji. „Více jak tři čtvrtiny zlodějů se dostanou dovnitř otevřeným nebo špatně zajištěným oknem. Tato místa je proto vhodné osadit například rolovací bezpečnostní mříží. Řešení představují také ochranné fólie na sklo. Pro chataře jsou zase efektivní kamerové systémy, které umožňují vzdálený dohled," radí specialista na zabezpečení domů Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.

Tradiční řádění zlodějů nahrává také pojišťovnám, které se s nabídkami předhání. „Pojištění chat a chalup lze obvykle sjednat proti stejným rizikům jako pojištění rodinných domů. V případě pojistek proti krádežím je důležité, aby se vztahovalo i na škody způsobené třeba rozbitím oken, poškozením okenic nebo dveří," dodal mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata.

Policisté tradičně upozorňují na to, že prevence hraje prim. Cenné věci odvézt, chatu zabezpečit, a pokud to půjde, během zimy zkontrolovat.