V řadách ODS způsobil svým rozhodnutím rozruch. „Porušil slib, který straně dal. Jsem tím velmi zklamán,“ řekl předseda plzeňské ODS Miroslav Levora.

Charvát stanul vloni po volbách na jednom z nejvýznamnějších postů na radnici – stal se uvolněným radním pro nakládání s městským majetkem přesto, že do ODS vstoupil jen několik měsíců před volbami a nikdy nepředložil čisté lustrační osvědčení. Když vyšlo najevo, že figuruje jako agent s krycím jménem Leoš v seznamech StB, v sekci vojenské kontrarozvědky, vystoupil z ODS a opustil funkci radního. Prohlásil však, že se cítí nevinný a bude se se státem soudit.

Jenže soudní spor letos v červnu prohrál. Do ODS přivedl Charváta vlivný člen strany Roman Jurečko. Ozývají se hlasy, že o jeho pozitivním lustračním osvědčení věděl už před volbami, Jurečko to však popírá. „Nevěděl jsem o tom. Včerejší rozhodnutí pana Charváta neodstoupit mě zaskočilo. Věřil jsem, že dodrží slovo, odstoupí a pokud se mu podaří prokázat kdykoliv později svoji nevinu, bude se moci vrátit,“ řekl Jurečko.

Charváta nahradila v městské radě někdejší místostarostka třetího městského obvodu Helena Matoušová (ODS).