Další církevní organizace v krajské metropoli se pustí do podnikání. Diecézní charita Plzeň chce založit společně s městem sociální firmu. Zaměstnat by měla především ty, kteří se ocitli v nouzi a těžko shánění práci. Projekt se rozjede už za několik měsíců.

Uklízejí na zastávkách MHD nebo pracují ve skladu 
s oblečením. Takovým způsobem dává Diecézní charita Plzeň možnost svým klientům získat zaměstnání, udržet si ho a následně uspět na trhu práce. V Plzni takto pomáhá asi deseti jedincům, v Chebu přibližně dvaceti. Kromě Střediska sociální rehabilitace chce plzeňská diecézní charita rozšířit portfolio svých služeb právě založením sociálního podniku. Nápad už posvětil plzeňský biskup, a tak se první zájemci o zaměstnání dočkají už na podzim.

„Zpočátku přijmeme pět lidí, včetně vedoucího týmu, v budoucnu by se měla skupina rozšířit asi na dvacítku," řekl ředitel plzeňské diecézní charity Jiří Lodr. Církevní organizace chce společnost s ručením omezeným založit dohromady s městem. Oblast zaměstnávání by pak mohla být například v městských lesích. „Uvažujeme o dalších alternativách, jako třeba vyklízení bytů z pozůstalosti," nastínil případné možnosti šéf plzeňské diecézní charity. Doplnil, že nováčci budou fungovat spíše jako pomocné pracovní síly, čemuž bude odpovídat i plat – bude na hranici minimální mzdy.

Hlavním důvodem založení sociální firmy je potřeba dát šanci těm, kteří jsou dlouhodobě bez práce. „Uvědomujeme si, že na takové lidi zkrátka nikdo nečeká, proto jim chceme nabídnout pomoc my. Často nemají problémy pouze s nezaměstnaností, ale třeba také s dluhy, bydlením. Vážou se na to zkrátka další komplikace, které se nedají vyřešit hned," ozřejmil Lodr. Plzeňská diecézní charita je připravena nabídnout jim další služby, jimiž disponuje. „Když se lidé u nás připraví, mohou pak lépe uspět v konkurenci na klasickém trhu práce. Těm, kteří se osvědčí, můžeme třeba poskytnout sociální bydlení, aby měli naději na nový život," uzavřel.

Předstupněm sociálního podniku je také Job centrum, jež v lednu založila plzeňská diecézní charita a které nabízí poradenství rovněž při hledání zaměstnání. Dosud služby, skýtající hlavně vyhledávání vhodných inzerátů, sepsání životopisu nebo poskytování kontaktů, využilo 52 jedinců.

V oblasti sociálního podnikání má zkušenosti rovněž Diakonie Západ. Ta kromě kavárny a čajovny Kačaba, již provozuje v krajské metropoli, rozjela už v roce 2010 síť obchodů s kvalitním oblečením z druhé ruky. Letos pak nabídla hendikepovaným, které zaměstnává, další možnost – přípravu zdravých svačin pro některé plzeňské školy.