„Za Věci veřejné může kandidovat nestraník. A s osobou Víta Bárty žádný problém nemám,“ připustil krajský předseda VV Josef Herlík s tím, že by s Bártovou nominací musela souhlasit devítičlenná krajská rada. Tato strana navíc zatím ani nemá sestavenou kandidátku, měla by vzniknout do několika týdnů.

Důvodem, proč chce neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta kandidovat v plzeňském regionu, je boj s Romanem Jurečkem a Jiřím Pospíšilem z plzeňské ODS, kteří se podle něj aktivně podíleli na loňském vnitrostranickém převratu ve Věcech veřejných. „Dát si osobní mstu jako volební program je velmi zvláštní. Zvlášť když ani já, ani ministr Pospíšil vůbec nejsme na kandidátce,“ prohlásil včera místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko.

Spekulace může vyvrátit pouze Bárta, ten však včera celý den nezvedal telefon a nereagoval ani na zprávy. Podobně jako Jurečko mluví i Marcela Krejsová ze společnosti Plzeň 2015, jež občanské demokraty do voleb povede. Volební kampaň podle té Bártovy rozhodně měnit nehodlá. „Nebudeme skákat, jak Bárta píská,“ prohlásila Krejsová.

Krejsová navíc připomněla, že uchazeč o post hejtmana musí mít v kraji trvalé bydliště a také čistý trestní rejstřík. Bárta byl minulý pátek odsouzen za uplácení svých spolustraníků, dostal osmnáct měsíců s podmíněným odkladem dva a půl roku. Na místě se však odvolal a rozsudek není pravomocný.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zase upozornil na to, že útoky na jeho osobu už překračují únosnou mez. „Kdybych nebyl politik, podal bych trestní oznámení,“ podotkl Pospíšil. Připomněl, že s městskou ani krajskou politikou nemá nic společného. „Jen v Plzni bydlím. A na tom nehodlám nic měnit,“ doplnil ministr.

Možností, za které politické uskupení by v kraji mohl Bárta kandidovat, není mnoho. Roman Jurečko připomněl Občany.cz. „Bárta má v Plzni dva spojence, mezi nimi i Pavla Rödla,“ míní Jurečko.

Šéf karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Rödl se před posledními volbami ve zlém rozešel s občanskými demokraty a po dvaceti letech členství v ODS kandidoval za sdružení Občané.cz. Bývalý primátor Plzně Pavel Rödl však spojení svého jména s Bártou kategoricky odmítá. „Že by Vít Bárta kandidoval za Občany.cz, je naprostá lež,“ tvrdí Rödl, který se nyní rozhoduje, zda do podzimních voleb půjde. Dnes sedí v krajských opozičních lavicích jako nestraník. „Důvody, proč se Bárta rozhodl jít do voleb právě v našem kraji, ale plně chápu,“ dodává Rödl.

Druhý účastník úplatkářské aféry, poslanec Jaroslav Škárka (ex-VV), už dříve oznámil svou kandidaturu za Paroubkovu stranu NS-LEV 21. Předseda Jiří Paroubek v Plzni koncem února Škárkovo jméno na kandidátce podmínil očištěním poslance u soudu. Škárka byl však minulý pátek nepravomocně odsouzen na tři roky za mřížemi za podvod. „Nic jsem neudělal a čekám, že to ukáže odvolací soud,“ řekl včera Deníku Škárka, který svou kandidaturu za ´lvy´ nevyloučil. Připustil však, že bude záležet nejen na dohodě s Jiřím Paroubkem, ale také na výsledku soudního řízení. Odvolání by podle něj mohlo být vyřešené do začátku prázdnin.