„Nemáte pro mě deset korun? Potřebuju na lístek, nechal jsem peněženku v práci," ptá se lidí na lavičkách. Oslovuje jednoho po druhém, a neuspěje. Když odchází zkusit štěstí na další nástupiště, lidé skutečně čekající na autobus se ošklíbají nad zápachem, který po něm zůstal.

Popisovaná situace není na nádraží touto dobou vůbec neobvyklá. Kdo na spoj čeká déle než půl hodiny, může být podobnými lidmi osloven mnohokrát. Jejich výmluvy jsou si většinou podobné. Často nemají na jízdenku, někdy potřebují drobné do telefonního automatu. Z jejich dechu bývá cítit alkohol.

A cestujícím nezbývá, než je trpět, pokud není důvod, aby se o žebráky postarala policie.

„Je mi to nepříjemné. Každý den se mě někdo zeptá, jestli nemám deset nebo dvacet korun. A dost často to jsou ti samí lidé, oni si samozřejmě nemůžou pamatovat, koho se kdy ptali. A když sem za mnou přijela kamarádka z Prahy, taky se dost divila. Než došla od autobusu k tramvaji, zastavili ji tři bezdomovci," rozčiluje se Jana Neffová.

Podivné existence všeho druhu se pohybují nejen po nástupištích, ale zkoušejí také štěstí v hale. Odtud je však podle ředitele společnosti ČSAD autobusy Plzeň Miroslava Hucla vyvádějí dispečeři. „To je první krok. Pokud se vzpouzejí a nedají si říct, volá dispečer městskou policii," vysvětluje Hucl.

Ředitel podniku však dodává, že v létě „to je ještě dobré". Problémy nastanou s ochlazením. „Horší situace bývá na podzim a v zimě, kdy se všichni stahují do haly a chtějí být v teple," tvrdí Hucl s tím, že proti těmto lidem letos správa nádraží ale chystá opatření.

Mluvčí plzeňských strážníků Andrea Vlčková říká, že městští policisté nádraží průběžně kontrolují a využívají přitom také asistenty v reflexních vestách. „Asistenti mapují situaci a strážníky v případě potřeby přivolají stejně jako dispečeři," vysvětluje Vlčková. Pokud se přitom strážníci s některým problémovým člověkem setkají víckrát, mohou ho předat státním policistům a takový výtržník si může vykoledovat i zákaz pobytu ve městě. „To se stalo asi před dvěma týdny," konstatuje mluvčí.

Více o snaze Městské policie vytlačit bezdomovce z centra Plzně naleznete ZDE.