ČKR kvůli tomu v pátek podala Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět s návrhem žaloby ve veřejném zájmu.

„Česká konference rektorů se nevyjadřuje k tomu, zda právnická fakulta v Plzni má, nebo nemá být dále akreditována, ale k samotnému procesu,“ řekl předseda ČKR a rektor Karlovy univerzity v Praze Václav Hampl. Jeho slova Plzeňskému deníku potvrdil místopředseda ČKR a rektor Akademie múzických umění v Praze Ivo Mathé.

„Chceme tak upozornit na chování ministerstva, abychom měli jistotu, že se podobná situace už nebude opakovat,“ řekl Mathé. Ten předpokládá, že podnět podaný částí předsednictva ČKR je víceméně shodný s tím, který už podala akreditační komise. „Pokud jsou podněty identické, tak se přiřadí k už provedeným rozhodnutím. Jinak musí být každý posouzen jednotlivě,“ vysvětlila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přepokládá, že o žalobě rozhodne patrně do tří měsíců. „Zda by případná žaloba byla podána tak, aby o ní mohl soud rozhodnout ještě před zahájením nového školního roku (2012/2013), to nejsem schopen říci,“ uvedl Zeman.