Za nápadem zasadit na střeše asi 1200 rostlin, které mají mimo jiné pomoci zadržovat dešťové srážky, stojí ředitelka školy Věra Šimečková. „V rámci přestavby školy jsme zjistili, že na střechy šaten není moc hezký pohled. Napadlo nás nějak je zkrášlit,“ uvádí ředitelka.

Jak dále popisuje, než došlo k samotné realizaci výsadby květin, musela vést obsáhlá jednání se statikem, architektem, zahradníkem a stavebníky. Jednání provázela i další martyria. „Bála jsem se, zda statik neřekne, že to nejde. To se naštěstí nestalo. Pak nám byla předložena cenová nabídka, která byla opravdu vysoká. Začala jsem zjišťovat, kdo by nás mohl podpořit, protože jen my bychom to určitě neufinancovali,“ říká Šimečková, která ve škole učí matematiku.

Na zelenou střechu nakonec přispělo ÚMO 8 částkou 150 tisíc korun a Nadační fond Zelený poklad. Ten na výsadbu zeleně daroval 189 tisíc korun, zbytek doplatila škola. „Vím, že tento prvek není zcela běžný, a ne každý vyhodnotí, že je potřebný. Já si ale myslím, že děti se mají setkávat s moderní architekturou. Celý projekt přináší přírodu až do školy. Žáci v praxi vidí, jak se v budově snižuje teplota, přímo na střeše se mohou učit změnu ročních období, tedy jak se mění barvy vysazených květin v průběhu roku. A když je venku horko a my otevřeme okno, tak je tu příjemně jako pod stromem,“ vysvětluje.

Skladba zelené střechy je rozmanitá – vespod je položena geotextilie, na ní folie s kalíšky na vodu, poté izolační vrstva, jež nasákne vodu, a na ní samotný substrát se třemi druhy hornin. „Ty jsou schopny absorbovat vodu. Zavlažování střecha nemá, je bezúdržbová,“ dodává.

Vanda Tomášková pracuje ve FN Plzeň 22 let na Klinice anesteziologie, resuscitace
a intenzivní medicíny.
Povolání sester je náročné, ale krásné