Slunce ve skle

Letošní osmý ročník byl rekordní, co do počtu návštěvníků i množství pivovarů, jež v Plzni představily přes 200 druhů čepovaných piv. Vyjma tuzemských minipivovarů dorazily na festival Slunce ve skle také zahraničí, ze Slovenska, z Německa, Belgie, Itálie nebo Holandska. Akci si například nenechal ujít Milan Bilik, který v roce 2011 založil svůj minipivovar ve slovenském městečku Prievaly. Pochlubit se zlatavým mokem Sandorf přijel na západ Čech už počtvrté. „Točíme světlý, polotmavý belgický tripel a pšenici. Velmi se nám tady líbí, takže se sem pravidelně vracíme," řekl majitel podniku, v němž ročně uvaří až 1500 hektolitrů piva.

Mezi sedmdesátku výrobců zlatavého moku, kteří zavítali v sobotu odpoledne na festival, se dostal také pražský pivovar U Tří růží. Návštěvníci mohli ochutnat mnichovský a klášterní speciál. U stánku právě stál Václav Kasl, který si pivo chválil. „Kromě toho jsme měli vynikající Plasy, dobrý šumavský Belveder, radnické pivo je taky výborné. Mile mě překvapil Zhůřák a rokycanské pivo U Stočesů," zhodnotil.

Ve frontě, které se tvořily snad u každého stánku, jsme zastihli Přemysla Tatíčka z Prahy. „Byli jsme tady už dvakrát a museli jsme letos vyrazit znovu. Pivečko je vynikající a člověk si z tak široké nabídky vždycky něco vybere," pochvaloval si. Každoročně chodí na festival Slunce ve skle Lucie Veselá. „Přítel sem vždycky pozve svého kolegu z Německa, protože jsou tady i německé minipivovary. Líbí se nám tady líbí, vyšlo i počasí, takže je to super," uvedla mladá maminka. Naopak úplně poprvé se vypravil do Černic Miroslav Suchý s přítelkyní: „Pivo je dobré, ale ta koncentrace lidí je opravdu moc velká," postěžoval si Plzeňan.

Podle odhadů manažera pořádajícího pivovaru Purkmistr Petra Míče se festivalu tento rok zúčastnilo přibližně devět tisíc návštěvníků, což je vůbec nejvíce v historii akce. Kvůli obrovskému zájmu se organizátoři domluvili s dopravními podniky, jež posilovaly v sobotu odpoledne spoje do Černic. „Rekordní byl i počet minipivovarů, přihlásilo se jich přes 70. Protože se festival každým rokem rozrůstá, budeme v příštím roce už muset z pivovarů vybírat ty nejlepší, které se k nám dostanou," sdělil Míč.

Dobřanský Beerfest

Pořadatelé dobřanského Beerfestu se 11 kilometrů vzdálené konkurence nezalekli. Kromě piva lákali návštěvníky také na muziku. V centru se jich vystřídaly stovky. Zahrála Pošumavská dechovka, Kabát Revival, V3SKA i skupina Premier. Vládla spokojenost. „I když tu je spousta lidí, na pivo se skoro nestojí fronty. Nevím, jak je to možné, ale líbí se mi to," hodnotil akci s úsměvem Tomáš Prantl z Tachova.