Úklid černých skládek pro městské obvody i České dráhy představuje nekonečný boj. „Černé skládky se likvidují třikrát týdně a stojí nás to měsíčně 200 až 300 tisíc korun," uvedl místostarosta třetího městského obvodu Radislav Neubauer.

To na Doubravce za celý loňský rok museli zaplatit 
110 tisíc korun. „Šlo o malé černé skládky převážně komunálního a objemného odpadu. Za 1. pololetí tohoto roku jsme vynaložili zatím 31 tisíc korun," spočítal místostarosta ÚMO Plzeň 4 Zdeněk Mádr.

Místostarosta Lochotína Vladimír Tichý upozornil, že podle zákona se za černou skládku považuje i odpad, který je odložen vedle popelnice. „Pokud se dozvíme, že se někde objevila černá skládka, tak ji uklidíme," řekl Tichý.

Nejhorší lokality ve městě mapuje Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů. Podle něj černé skládky trápí Plzeň od té doby, co byly zpoplatněny některé odpady, jichž se lidé byli zvyklí zbavovat ve sběrných dvorech zdarma. „Část černých skládek by nebyla, pokud by velkoobjemný odpad a stavební sutě braly dvory bez poplatku," je přesvědčen Makoň.

Ten uvedl, že město v minulosti nechalo za 10 milionů korun uklidit všechny černé skládky a pak otevřelo sběrné dvory. „Asi pět let byl klid. Systém sběru odpadů pak ale přešel z města na obvody a ty zpoplatnily některé odpady a černé skládky začaly znovu bujet," pověděl Makoň.

Na území města je několik sběrných dvorů. Mezi ty větší patří dvůr v ulici Ed. Beneše, na Vejprnické, na Jateční a v Úněšovské ulici. Za objemný odpad, tedy sedačky, křesla apod. si účtují cca 3 koruny za kilogram. Stejné množství zeminy nebo stavbení sutě v nich uložíte za 1,50 Kč.

A která místa jsou podle Makoně nejpostiženější? „V poslední době se nepořádek objevil u ubytoven, černé skládky jsou poblíž chatových osad na Valše či na Vejprnické. Bohužel jsou i tam, kde táboří bezdomovci, ať už jde o Chrásteckou ulici nebo Přírodní park Horní Berounka u kostela sv. Jiří. Problém je v tom, co se po bezdomovcích objevuje za odpad. Jde o oblečení, injekční stříkačky, elektroniku, nářadí, reklamní plachty či zbytky potravin," vyjmenoval Makoň.
Odpad, hlavně ten objemný, se válí v okolí sběrných dvorů a v centru Plzně.

Podle Neubauera si za černé skládky mohou sami politici. „Rozmazlili jsme si lidi, na ulici ležel nepořádek a my jsme ho nechali uklidit a ejhle, ono to funguje, tak zítra to večer vyhodíme i my a oni to prostě uklidí a tak je to pořád dokola. Chyba není u lidí, ale u nás, protože to po nich odklízíme," tvrdil politik.

Podle Makoně by černé skládky mohla omezit úprava otevírací doby sběrných dvorů, uložení odpadů zdarma a to, aby se s objemným odpadem lidé nemuseli dřít do vysokých kontejnerů. „Na Borech ve sběrném dvoře jsou kontejnery zapuštěné do země, lidem tak odpadá tahání do výšky, jako je tomu třeba na Jateční," konstatoval Makoň.

Petr Baloun z Plzeňských komunálních služeb uvedl, že se lidé ve sběrných dvorech zbaví odpadů zdarma od září 2015 díky odpadové vyhlášce. Město zároveň rozšíří otevírací dobu a dvory vylepší. „Začneme na Vejprnické. Vznikne nájezdová rampa, odkud bude možné shodit odpad do kontejneru. Toho se dočkají i další dvory," slíbil.