Zajímali nás ceny nejen samotné ryby, ale i služeb zákazníkům jako zabití či kuchání. Podívali jsme se přímo k sádkám Místní organizace Českého rybářského svazu Třemošná, ke dvěma stánkům před plzeňskými obchodními domy, do Teska a plzeňské rybárny Špilar.

Cena samotného kapra se pohybuje u všech zmíněných prodejců do 80 korun za kilogram živé váhy. U stánků a v rybárně si za větší kapry první třídy a výběrové několik korun připlatíte. Kilogram těch největších kaprů tu stojí kolem 90 korun. Třemošenští rybáři a obchodní řetězec Tes〜co kapry podle velikosti nedělí.

Větší rozdíl než v cenách je v nabízených službách navíc. U všech pěti prodejců vám rybu na požádání zabijí. U stánku před Kauflandem v centru Plzně stojí zbavit kapra života 10 korun, na ostatních Deníkem prověřovaných místech je zdarma.

Ceník u některých prodejců

U Kauflandu:
Kapr do 1,6 kg = 75 Kč/kg
Kapr do 2,49 kg = 83 Kč/kg
Kapr výběr od 2,5 kg = 87 Kč/kg
Zbavení života = 10 Kč
Kuchání = 20 Kč
Zbavení šupin = 20 Kč
Zbavení ploutví = 20 Kč
Uříznutí hlavy = 5 Kč
Komplet = 70 Kč
Komplet + stažení kůže = 100 Kč

MO ČRS Třemošná:
Kapr = 79 Kč/kg
Zbavení života zdarma
Komplet kuchání a očištění = 10 Kč
Hlavy = 20 Kč/kg
Mlíčí, jikry = 149 Kč/kg

U Teska:
Kapr do 3 kg = 74,90 Kč/kg
Kapr od 3 kg = 92 Kč/kg
Nekuchají. Možné jen zabití zdarma.

V Tesku:
Kapr = 79 Kč/kg
Nekuchají. Možné jen zabití zdarma.
Dopředu naporcované
kusy kapra = 89 Kč/kg

Rybárna Špilar:
Kapr živý do 2,5 kg = 79,90 Kč/kg
Kapr živý od 2,5 kg = 89,90 Kč/kg
Nekuchají. Možné jen zabití zdarma.
Kapr stažený = 149 Kč/kg
Trup na podkovy = 135,90 Kč/kg
Kapří ořez na polévku = 29 Kč/kg

U stánků v Plzni, pokud splňují hygienické požadavky a mohou kuchání a čištění nabízet, se pak většinou připlácí za každé další úkony. Před Kauflandem stojí dvacet korun odšupinění, dalších dvacet kuchání, stejně odříznutí ploutví a odříznutí hlavy pět korun. Pokud chcete vše, zaplatíte 70 korun a stovku i se stažením kůže. Třemošenští rybáři chtějí za kompletní službu jen 10 korun a ostatní námi navštívení prodejci nekuchají.

„Stahování přímo na místě neděláme. Nemáme tady na to prostor. Jediné, co uděláme na místě, je zabití. Stažené kapry máme pro zákazníky připravené zvlášť,“ řekla prodavačka Jana z rybárny Špilar.

„Také jsem kapry před několika lety na brigádě prodával a u většiny stánků v Plzni, stejně jako u Kauflandu, se za zabití a kuchání připlácí. Byl to to totiž, kromě snad dvou korun na kile, jediný náš výdělek. Dovolit si to mohou dělat zdarma jen rybáři, protože těm jde zisk z váhy přímo. Nebo brigádníci řetězců, které jim platí jinak, například za hodinu,“ vysvětluje rozdíl ve službách Plzeňan Jan Sýkora.

Zájem mají i cizinci

Podle prodejců je zájem o kapry už od začátku prodeje, ovšem největší očekávají dnes a zítra. Zejména u venkovních stánků by se však mohlo stát, že odpoledne už nové ryby zavážet nebudou, a tak je lepší vybrat si včas. „Prodáváme už od soboty, ale největší fronty tady budou stejně třiadvacátého,“ uvedl za třemošenské rybáře Zdeněk Fencl.

Kapra si už byla koupit například i Miluše Vránová z plzeňských Lobez. „Kapr je u nás na štědrovečerním stole vždycky. Neuznávám pečení řízků, to k tradicím nepatří,“ řekla. „S maminkou jsem si sem přišel pro rybičku a dáme ji do vany než přijde Ježíšek. Také mám slíbenou šupinku pro štěstí,“ svěřil se i pětiletý Adámek Bílek. „Kapr na Štědrý večer je samozřejmost, Jen dcera ho u nás nejí, protože má alergie na ryby,“ sdělila Deníku Hana Stejskalová.

Ryby teď podle prodejců kupují Asiaté. Ne však na štědrovečerní stůl, ale jen tak k obědu.

Prodej hlídá inspekce

Na prodej kaprů se zaměřila i západočeská obchodní inspekce. „Zatím jsme provedli 11 takto zaměřených kontrol a zjistili nedostatky u třech prodejců. Z Plzeňska to bylo jen u stánku před Olympií,“ uvedl ředitel západočeské ČOI Milan Javorský s tím, že nejčastějším prohřeškem při prodávání kaprů bývá přidání na hmotnosti. Většinou to způsobuje námraza na vahách. Zřejmě díky vyšším teplotám těchto dnů je letos situace lepší. Tři hříšníci jsou na druhou stranu jen výsledkem prvních kontrol, inspektoři v nich stále pokračují.