Nejen pandemie koronaviru, ale také krach skupiny Bohemia Energy a dění na Ukrajině mají dopad na rapidní navyšování cen energií. Lidé se proto začínají už teď rychle zásobovat dřevem na příští zimu.

Zájem o palivové dřevo je na některých místech tak velký, že se musejí zavádět pořadníky. Kvůli zvýšenému zájmu roste i jeho cena. „Vnímáme rekordní poptávku, v poslední době se zájemci o dřevo jen hrnou. Cena palivového dříví u nás vzrostla dvojnásobně. Oproti období před pandemií, kdy stál prostorový metr dřeva okolo 350 Kč, dnes vyjde na 800 Kč,“ vysvětluje Josef Forst, jednatel společnosti Domažlické městské lesy (DML), která obhospodařuje lesy a rybníky ve vlastnictví města Domažlice. Výměra pronajatého lesního majetku činí 3 750 hektarů, což je jeden z největších komunálních lesních majetků v České republice vůbec.

Čeká se tři měsíce

Podle Forsta musela firma zavést v nedávné době i pořadníky na prodej dřeva. „Čekací doba na dříví je momentálně tři měsíce,“ uvádí dále jednatel.

„Cenu dříví aktuálně ovlivňuje úspěšnost boje proti kůrovci s meziročním snížením těžeb a vzrůstající poptávka po dřevě, a to jak v Evropě, Asii i Americe. S tím souvisí vzrůstající ceny dřeva v řádu desítek procent. Na trhy se navíc nedostává dříví z Běloruska a Ruska včetně dřevařských výrobků z těchto zemí," říká mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.

David Křížek si ve vězení krátí čas kreslením. Obrázek zachycuje jeho pohled na nedávné vánoční svátky.
Byl naivní a nic z podvodu neměl. Známý sportovec za mřížemi déle nebude

V poslední době vzrostly také ceny krbových kamen, o které je enormní zájem.

„Topení v krbových kamnech je v současné době jednou z nejekologičtějších a nejekonomičtějších forem vytápění. Zvýšený zájem ze strany zákazníků je patrný zejména od podzimu 2021, kdy zkrachovala firma Bohemia Energy, a také kvůli současné situaci na Ukrajině. A jednotliví výrobci kamen na to kvůli zvýšení cen výrobních nákladů reagují navýšením cen jako takových,“ uvádí Martin Šesták, majitel plzeňské firmy Kamna, krby, topení. „Lidé si podle mého názoru chtějí udržet nějakou nezávislost v podobě toho, že si alespoň sami uvaří nebo zatopí. Vracíme se v podstatě zpátky k ohni a k tomu, co lidé dělali a uměli dříve,“ dodává Šesták.

S výkyvy cen dřeva se potýkají také Kašperskohorské městské lesy. „Během roku 2021 a počátkem roku 2022 se cena dřeva vyšplhala závratnou rychlostí. Obrovské výkyvy nejsou v hospodaření s lesy dobré, je třeba si uvědomit, že nejsme zemědělci, kteří v jednom roce sklízí, co zaseli. Les je pěstován 'ke sklizni' minimálně dvěma generacemi lesníků,“ říká jednatelka Kašperskohorských městských lesů Hana Naušová.

Na přemrštěné ceny dřeva už si stěžují někteří zákazníci. „Dřevo neuvěřitelně podražilo – v roce 2019 jsme za šest kubíků dřeva platili 2500 Kč, vloni 3500 Kč, začátkem dubna 4500 Kč a teď se ještě zdražovalo. Při nových cenách bychom teď platili dokonce 8000 Kč. Buď dřevo není, anebo je tak drahé, že si ho za chvíli ani nebudeme moci dovolit,“ myslí si Věra Bočanová z Klatovska.