Bude to velký a skoro dvouletý zásah do plzeňské dopravy. V pondělí 23. ledna se zavře Mikulášská třída u hlavního vlakového nádraží a veškerá silniční doprava včetně MHD začne toto místo objíždět. Až na tramvaje, ale i ty budou muset v průběhu stavby jízdy vždy na několik dní přerušit. „Samozřejmě bude vždy zavedena náhradní autobusová doprava po objízdných trasách," uvedl dopravně provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Objízdné trasy budou platit pro trolejbusy 12 a autobusy 35, 57, N2 a N5 už od pondělka. Trolejbusy pojedou od Mrakodrapu po Anglickém nábřeží a dále Lobezskou a Železniční ulicí do Koterovské ulice. Autobusové linky 35 a 57 budou ukončeny v zastávce Hlavní nádraží a linky N2 a N5 budou v úseku Mrakodrap – Mikulášské náměstí obousměrně odkloněny ulicemi Prokopova, U Trati, Koterovská a Barrandova.

Auta bude směřovat oficiální objízdná trasa rovněž kolem Prazdroje do Lobezské a pak Částkovy a Koterovské ulice. „Jako nejkritičtější se jeví křižovatka Lobezská x U Prazdroje a také křižovatka Doudlevecká x U Trati," uvedl projektant a koordinátor objížděk Václav Lacyk. Podle něj se nejhorší situace očekává začátkem příštího týdne, tedy v prvních dnech uzavírky. „Mnoho řidičů se dozví o omezení až na samotném místě," řekl Lacyk.

Omezení se po několika týdnech začnou týkat i cestující vlaky. „První výraznější omezení železniční dopravy začne 1. dubna a potrvá 37 dní. Zastaví spoje na trati směřující do a z Klatov," potvrdila mluvčí ČD Radka Pistoriusová s tím, že se připravuje náhradní autobusová doprava. „S detaily v úseku Plzeň – Dobřany cestující včas seznámíme," dodala Pistoriusová.

Přestavba dvou železničních mostů přes Mikulášskou ulici platí Správa železniční a dopravní cesty, stavět bude Metrostav a OHL ŽS, které vyhrály výběrové řízení s cenou necelé miliardy korun. Na jaře se ke stavbě přidá ještě rekonstrukce Pattonova mostu.

Objízdné trasy linek MHD

Objízdné trasy MHDZdroj: Archiv