Dětský chrup (tzv.mléčný) má 20 zoubků, dospělí lidé mají maximálně zubů 32. Všichni jsme od dětství vedeni k tomu, jak je důležité o svůj chrup pečovat, nejlépe dvakrát denně, většina z nás má svého zubního lékaře a chodí na pravidelné preventivní prohlídky.
Přesto onemocnění dutiny ústní jsou velmi častá, nepříjemná a někdy i bolestivá. Zajímá vás, která jsou ta nejčastější?
V online poradně FN Plzeň odpovídala vedoucí lékařka stomatologické kliniky doc. MUDr. Vlasta Merglová, CSc. na otázky, týkající se zubních kazů, krvácivosti dásní a paradentózy i na téma zápachu z úst, který může být velkým společenským handicapem. 

Dobry den mam dotaz vice mene moji vinou mam chrup v zlem stavu,mam uz jenom spodni zuby 8 a chtela sem se zeptat zda by bylo mozne je vindat najednou pod uplnou narkozou hlavne kvuli strachu a kolik by to stalo moc dekuji za odpoviet. alisa64
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Ošetření chrupu během hospitalizace v narkóze je jednou z možností, kterou používáme zejména u pacientů, u kterých nelze očekávat spolupráci. Narkóza se používá stejná jako např. u operace břicha a má stejná rizika. Z tohoto důvodu bych Vám doporučila ošetření pouze v místním znecitlivění. Roztoky, které se používají pro místní znecitlivění se vyznačují velmi dobrou snášenlivostí,minimálními riziky a výbornými účinky. Z těchto důvodů se není třeba odstranění zubů obávat. Cena ošetření chrupu v narkóze se liší na různých pracovištích a pohybuje se řádově v několika tisících korun.

Dobrý den, poradíte jaký je rozdíl mezi zubní pastou Elmex zelenou a oranžovou? V případě jakou pastu by jste doporučila pro běžné použití bez větších potíží. Tereza
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Zelená zubní pasta Elmex je určena zejména pro ochranu citlivých obnažených zubních krčků. Má mírné abrasivní účinky a obsahuje aminfluorid, který snižuje citlivost obnažené zuboviny a chrání krčky před zubním kazem. Oranžový Elmex se doporučuje pro běžné používání.

Mám známého, kterému je stále cítit nepříjemný zápach z pusy, tvrdí, že se s tím léčil, ale doktoři mu nedokázali pomoci. Neustále si stříká do pusy různé osvěžovače dechu, ale za pár minut je problém zpátky. Je z toho velmi nešťastný a v určitém směru i omezovaný. Děkuji, Marek S.
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Zápach z dutiny ústní může mít řadu příčin. Nejčastěji bývá spojen se špatnou ústní hygienou, záněty dásní, s přítomností tzv. parodontálních chobotů (tzv. parodontóza) a s neošetřenými zubními kazy. V tomto případě je nutné ošetření zubních kazů, ošetření zánětu dásní, ošetření parodontálních chobotů a zlepšení ústní hygieny. Vzácněji může být příčinou zápachu z úst celkové onemocnění (např. choroby zažívacího traktu, cukrovka). V tomto případě je nezbytná léčba celkového onemocnění. U Vašeho známého bych doporučila vyšetření zubním lékařem a v případě, že nebude nalezena příčina zápachu z úst, pak také vyšetření praktickým lékařem případně internistou. Osvěžovače dechu neřeší příčinu problémů, pouze zmírňují projevy.

Paní doktorko, do jakého věku lze srovnat křivé zuby rovnátky? Vídám totiž s rovnátky i dospělé - má u nich nošení rovnátek ještě význam? Dáša K.
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Léčení řady ortodontických anomálií je možné i u dospělých pacientů a dosažené výsledky jsou velmi dobré. I u dospělých pacientů mají rovnátka význam.

Dobrý den, před rokem jsem byla na operaci obou dolních osmiček, rostly křivě do dásně a tak musely jít ven. Chci se zeptat, jestli je normální, že občas cítím tlak nebo je dáseň více citlivá v místě, kde byly osmičky původně. Netrápí mě to nijak často, ale občas to cítím. Děkuji za odpověď, Katka
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. V průběhu odstranění dolních osmiček je nutné v řadě případů odstranit i část přilehlé kosti alveolárního výběžku čelisti. Hojení kosti probíhá dlouho, a proto se může Vámi udávaná citlivost objevovat. Časem by tyto potíže měly zcela vymizet.

Dobrý den, mám velmi citlivé zuby na horké a studené a odhalují se mi krčky. Jediné, co mi pomáhá je zubní pasta elmex. Existuje nějaký způsob, jak se této nepříjemnosti zbavit nadobro? Díky, Honza
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Citlivé zuby jsou zdrojem nepříjemností u řady pacientů. Obvykle se doporučují aplikace preparátů s fluoridy (zubní pasty, gely, ústní vody) a důležité je rovněž se vyvarovat všech podnětů, které citlivost zvyšují (studené, horké, kyselé). Zubní pasta Elmex, zejména zelená, je ve vašem případě dobrá volba.

Dobrý den, jak mám postupovat, když mne již dlouhou dobu trápí osmičky - jsou částečně vylezlé, jedna je celá zaplombovaná a pan doktor navrhuje, abych si je nechala odstranit všechny. Moc se bojím, ale to trápení je velmi nepříjemné. Děkuji, Marta
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Ve Vašem případě bude pravděpodobně nutné osmičky odstranit, zejména pokud nejsou úplně prořezané. Odstranění osmiček se obvykle provádí v místním znecitlivění a nemusíte se obávat bolesti. Po odstranění osmiček se však může objevit otok, případně mohou být potíže s otevíráním úst.

Dobrý den, nekouřím, čistím si zuby bělící pastou a pořád mám zuby zažloutlé. Poraďte, co s tím? Marek
Dobrý den, obecně lze říci, že sklovina stálých zubů je nažloutlá a že s postupujícím věkem jsou zuby více zbarvené do žluta. Barvu zubů lze upravit ordinačním bělením, pokud zubní lékař bělení považuje za vhodné nebo zhotovením estetických fazet na přední zuby. V případě bělení zubů se však časem barva skloviny opět pomalu vrací k původnímu zabarvení.

Dobrý den, synovi je 37 let a má od dětstvé problémy s kazivostí zubů. Přitom si je opravdu poctivě nekolikrát denně čistí, ( dbala jsem na to od okamžiku, kdy mu začly růst),není prakticky vůbec sladké ( a ani jako malému jsem mu nedávala mlsky, snad jen kousek dobré čokolády). Je vegetarián, sní spoustu zeleniny ( ale do 17 let maso jedl).Moje maminka měla špatné zuby, nemůže to být tedy dědičné? Děkuji a přeji hezký den, Jarmila
Dobrý den, děkuji za dotaz. Zubní kaz se nepovažuje za dědičné onemocnění. Dědí se pouze kvalita tvrdých zubních tkání (zejména zubní skloviny) a případně i kvalita a množství sliny.

A ještě by mě zajímalo, jaký máte názor na Listerin. Děkuji za odpovědi. Ali.V
Listerin i jiné ústní vody doporučujeme jako doplněk ústní hygieny. V žádném případě nenahrazují čištění chrupu zubním kartáčkem, pastou a prostředky mezizubní hygieny (tj.zubní niť, mezizubní kartáčky).

Shodou okolností jsem byla před nedávnem na kyretáži zubů. Nikdy před tím jsem o této léčbě neslyšela. Dásně mě opravdu přestaly krvácet, ale lehce se kývající přední zub, kvůli kterému jsem vlastně zákrok podstoupila, se moc nezpevnil. Jak dlouho se dásně po takovém zákroku zatahují? Je naděje, že se zub opravdu znovu upevní v dásni? A kdyby se neupevnil, existují nějaké jiné způsoby zpevnění? Ali.V
Dobrý den, děkuji za dotaz. Kyretáž chobotu slouží zejména k odstranění zubního kamene, který se nachází pod úrovní dásně, k odstranění mikrobiálního povlaku a někdy i přítomné granulační tkáně, která bývá známkou probíhajícího zánětu. Tento zákrok má velký význam při zánětech dásní, ale viklavost zubu se tímto způsobem obvykle neupraví. Viklavost zubu bývá již známkou úbytku kosti zubního lůžka a samotná kyretáž může tento postup zpomalit. Existují však i další možné způsoby zpevnění viklavých zubů, např. lze zhotovit dlahy.