Takové rostliny zdobí balkon Plzeňanky Lucie Salákové, která se zapojila do letošní Zahradnické přehlídky, jež se druhým rokem koná v Plzni.

„Do projektu jsem se zapojila už loni. Strašně moc se mi líbí, když se Plzeň stává zelenější. Když vidím osázený balkon, cítím spřízněnou duši a dělá mi to radost," svěřila se Saláková, učitelka, která je právě na mateřské dovolené.

Ostatním chtěla ukázat, že o malou zahradu se mohou starat i na tak malém prostoru, jako je balkon. „Mám tady různé druhy salátů, několik druhů rajčat, mochyni, jahody, cibuli, pěstuji zde i bylinky, jako mátu, rozmarýn nebo pažitku, a dokonce se pokouším pěstovat i citronovníky," vyjmenovává mladá zahradnice. Její balkon zdobí i spousta květin. „Mám ráda kombinaci zeleniny a kytek, aby to bylo barevné, takže jsem zasadila například muškáty a také afrikány, které navíc zamezují tomu, aby zeleninu napadli škůdci," vysvětluje Saláková.

Radost jí potom udělá, když v kuchyni může použít čerstvé bylinky nebo zeleninu z květináče. „Mám dvě malé děti a snažím se, aby jedly zdravě, takže je odmalička vedu k tomu, aby si zeleninu samy trhaly. Už jsou třeba zvyklé, že přijdou a na balkoně si samy natrhají třeba salát dubáček a dají si ho na chleba," popisuje mladá zahradnice.

Do pěstování bylinek nebo zeleniny se podle ní může pusti úplně každý, ať už na balkoně nebo třeba jen na parapetu. „Není to nic složitého, já často ani nehledám žádné návody, jak pěstovat, ale prostě to zkusím. Buď to vyjde, nebo ne. A mně to zpravidla vychází, to musím zaťukat," směje se Saláková. Budoucí pěstitele však upozorňuje, že zahradničení je náročné na zalévaní.

Zahradnická přehlídka se v Plzni koná druhým rokem a je součástí projektu Pěstuj Plzeň 2014, který zaštiťuje ekologické občanské sdružení Envic. „Chceme probudit Plzeňany k novému pohledu na město kolem sebe, přivést je na zatím neobvyklá místa a ukázat jim, že i na první pohled nevlídná zákoutí se mohou proměnit v příjemný prostor, když je naplní společná radost a tvoření," vysvětluje koordinátorka projektu Drahomíra Bílková.

Zároveň upozorňuje, že zahradníci se do přehlídky mohou přihlašovat až do konce července. „Musí se jednat o zahrádku v Plzni, a to na balkoně, lodžii, parapetu nebo terase. Pěstitel také musí hospodařit bez použití chemie," říká Bílková.

Součástí projektu, který financuje nadační fond Zelený poklad, jsou i zahradnické dílny. Tři už se konaly, dvě mohou Plzeňané navštívit ještě během prázdnin. „Sejdeme se 17. července u sousoší u 1. základní školy na Lochotíně a 7. srpna u kapličky v Kotíkovské ulici," zve Bílková.