Nová stezka by měla být hotová na podzim. „V těchto dnech probíhá kácení stromů, od 1. června do poloviny září chceme cyklostezku začít stavět. Stávající stezka u řeky zůstane pěším, vlevo od ní směrem od centra do Doudlevec se pak vybuduje nová stezka. Kvůli stavbě se bude muset také odstřelit kus skály poblíž loděnice,“ říká Jan Kuneš ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP), která má výstavbu nové stezky na starost.

V rámci druhé etapy stavby pak podle Kuneše dojde k výstavbě další stezky pod tenisovými kurty v Doudlevcích. Ta by měla být dobudovaná pravděpodobně v roce 2024.

„Na současné cestě podél Radbuzy je opravdu velký provoz. Výstavbou nové cyklostezky chceme oddělit ty „rychlejší“ od těch „pomalejších“ tak, aby zde nedocházelo k případným střetům či ohrožování lidí,“ dodává cyklokoordinátorka Radka Žáková ze SVSMP.

Na hřbitově v Plzni spadl na ženu náhrobek. Vyprostit ji museli hasiči. Na snímcích je již náhrobek poté, co byl odvalen, žena ležela za hrobem.
Stáli při nich všichni svatí. Někdy o životě rozhodují vteřiny či milimetry

Některým obyvatelům se však myšlenka toho, kde má být nová stezka vystavěna, nezamlouvá. „Nikdo nepochybuje o tom, že cyklostezka podél Radbuzy je potřeba. Nerozumím však tomu, proč neudělat cyklostezku na druhém břehu řeky a nechat chodce taky trochu v klidu. Velmi zarážející je také fakt, že cedule informující o kácení byla vyvěšena před pár dny, nebylo tedy možné nijak jednat s úřady ohledně smysluplnosti celé akce,“ myslí si obyvatelka Slovan Hana Borová. „Nejsem proti kácení stromů za účelem vybudování smysluplně umístěné cyklistické stezky, ale jsem rozhodně proti nelogickému směšování pěších a cyklistických zón, tak jak se tomu bohužel zde děje. U Radbuzy byla přece možnost oddělit de facto dopravní zónu s cyklisty od pěší zóny, po které chodí maminky s kočárky a pejskaři, a to umístěním cyklistické stezky na druhou stranu,“ říká Borová.

Podle Kuneše by bylo vybudování cyklostezky na druhém břehu řeky složitější variantou. „Na levém břehu Radbuzy ve směru od centra bude obě dvě stezky oddělovat prostor, pravděpodobně s nízkými rostlinami. Myslím si, že na pravém břehu by byla výstavba komplikovaná, navíc je tam i špatný terén,“ dodává Kuneš.

Kácení stromů v posledních dnech zkomplikovalo, když neznámý vandal označil různými barvami spreje velké množství dalších, při stavbě ochraňovaných stromů, které se kácet nemají. Stromy posprejoval mj. i v barvách ukrajinské vlajky, tedy žlutomodře. Podle SVSMP bude další kácení probíhat až po novém vyznačení geodetem.