Vlastimilu Zlámalíkovi, který měl trhy na starosti posledních několik let, končí smlouva 17. března, nový provozovatel, firma Proster servis, je ke stejnému termínu přebírá. A Josef, na jehož počest se mají trhy konat, slaví svátek už 19. března. „Zatím neznáme přesný termín trhů ani který z nich je bude organizovat," prohlásila Lucie Hůrková z třetího plzeňského obvodu.

Současně vedení obvodu řeší zrušení valentýnských trhů. Zlámalík na svém webu jako důvod nekonání uvedl nepříznivé počasí. „O tom, zda mu za zrušení trhů hrozí sankce, nyní jedná naše právní oddělení," odpověděl včera starosta trojky Jiří Strobach (ODS). Právě tato informace na úterním jednání obvodního zastupitelstva rozpoutala diskuzi na téma trhů.

Opozice znovu vedení obvodu vytkla, že o vypsaném výběrovém řízení v prosinci málo informovalo a neoslovilo ani žádné organizátory na přímo. Proti způsobu výběru nového provozovatele se dříve několikrát ohradil právě Vlastimil Zlámalík, který nyní s trhy na náměstí končí. „Ohledně soutěže jsme udělali všechno, co jsme mohli," prohlásil místostarosta obvodu Radislav Neubauer (ČSSD).

Topkaři se také zajímali, proč se nezměnila skladba zboží, které je na trzích ke koupi. „Každému, koho jsem se ptal, vadily ty kabelky, levné oblečení nebo záclony, které se tu daly koupit. Proto mě překvapilo, že v podmínkách zůstalo 20 procent stánků s jakýmkoli zbožím," podivoval se Ondřej Ženíšek z TOP 09.

Podle místostarosty Neubauera však nový provozovatel slíbil, že kritizované zboží z trhů zmizí. Stejně jako kolotoče nebo poníci chodící v kruhu. „Osobně si ale myslím, že tam třeba na Velikonoce živá zvířata patří," podotkl starosta Strobach.
Ovšem to není jediná novinka, která z výměny provozovatele vyplynula. Firma Proster servis už si zadala výrobu betlému v životní velikosti, který bude k vidění před Vánoci. „Po Brně budeme druhým městem, které se jím bude moci pyšnit," uvedl Radislav Neubauer, který prozradil i další chystanou atrakci. V zimě by se na zakrytých kašnách měla v době konání trhů objevit osvětlení z LED diod. „Bednění samotné není příliš hezké, proto organizátor nabídl, že by přes něj umístil jehlan s osvětlením," popsal místostarosta.