Nakažených koronavirem v Plzeňském kraji skokově nenarůstá. Přibývá však pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19. Krajská hygienická stanice (KHS) v Plzni má navíc podezření, že se v kraji objevila nová, tzv. britská mutace, která není sice dle odborníků nebezpečnější než běžná varianta viru, za to je však mnohonásobně nakažlivější.

Plzeňská KHS již zaznamenala několik vzorků podezřelých právě na novou mutaci. Hygiena se proto snaží přizpůsobit aktuální situaci a přednostně se zvýšenou měrou trasovat tento nový druh viru. „Suspektní (podezřelé – pozn. red.) prověřuje Národní referenční laboratoř (NRL), my s nimi zatím pracujeme jako se suspekcemi, což znamená, že pokud to není prokázané, tak se tomu věnuje zvýšená pozornost. Tu však potvrzuje nebo naopak vyvrací právě NRL,“ vysvětlil ředitel KHS Michal Bartoš.

„Obávám se toho, co přijde, protože z dat je patrné, že tato mutace v některých částech republiky začíná být majoritní,“ řekl ředitel.

Podle něj nejsou v současné době přírůstky nově nakažených tak vysoké jako na začátku roku, nicméně přibývá pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci. „Někteří lidé jsou hospitalizováni i opakovaně. Po měsíci až dvou, co jsou propuštěni, se řada z nich vrací do nemocnic a jejich kapacita se tak chvílemi blíží ke kritické špičce,“ varoval.

Chotěšov, petiční místo, iniciativa chcípl PES, majitel Tomáš Fiala
Chtěl na protest otevřít hospodu a udělat radost kamarádům. Ti ho ale odmítli

DAVY TURISTŮ

Bartoš proto apeluje na občany, aby dodržovali základní hygienická opatření. „Znepokojují mě davy turistů například na Šumavě. Svým způsobem to chápu a lidsky tomu rozumím, ale jako ředitel KHS z toho nadšený nejsem. Je sice pravdou, že vir se venku zřejmě nešíří extra rychle, ale pokud v hloučku postává velká skupina lidí, to riziko tam je,“ sdělil ředitel a doplnil, že největším problémem je, když lidé na výlety vyráží hromadnou dopravou. „Přeplněné vlaky a autobusy mě opravdu děsí,“ uzavřel.

VE FAKULTNÍ NEMOCNICI JE 137 PACIENTŮ

Podle mluvčí Fakultni nemocnice (FN) v Plzni Gabriely Levorové bylo včera ve FN hospitalizováno celkem 137 covid pozitivních pacientů. Na lůžkách intenzivní péče leží 42 osob, na plicní ventilaci je umístěno 26 pacientů a 4 lidé jsou napojeni na mimotělní oběh.