Dalo by se předpokládat, že na venkově najdou mladí lidé uplatnění v zemědělství, ale opak je pravdou. „V oboru teď nejsou prakticky vůbec žádné nabídky,“ dodala Leščinská. Podle ní je navíc přijetí brigádníka natolik administrativně složité, že se to firmám v době levné pracovní síly ze zahraničí nevyplatí.

Na jižním Plzeňsku je situace totožná. „Zaměstnavatelé k nám dávají letáky, že hledají brigádníky. Většinou se jedná o sezonní práce, například v restauracích, hotelech nebo v obchodech. Nabídek je však málo,“ potvrdila Anna Valentová, vedoucí trhu práce na Plzni-jihu.

Studenti z venkova to většinou řeší tak, že si brigádu domluví ve městě. „U nás se nedá sehnat absolutně nic, takže jsem si na celý srpen domluvila práci v Plzni. Horší to bude s ubytováním. Dojíždění si nedokážu představit, protože to mám do Plzně padesát kilometrů. Budu bydlet u tety nebo u kamarádky,“ popsala studentka vyšší odborné školy Helena Široká.

Další alternativou je velice populární práce v zahraničí, ale i zde je o místo nouze. „Na prázdniny máme speciální tříměsíční program pro au-pair, ale poslední místa jsme zaplnili už v březnu. Studenty láká vyjet za hranice, kromě výdělku si obohatí své jazykové znalosti a procestují kus světa,“ sdělila Barbora Fictumová, vedoucí plzeňské pobočky Student Agency. Dodala, že evidují jak studenty z města, tak množství zájemců z venkova.