Dopravního značení se dočká nadregionální dálková cyklotrasa číslo 315 takzvaná Brdská magistrála od Žákavy až do Chráněné krajinné oblasti Brdy k Padrťským rybníkům. Oblíbenou trasu označí Klub českých turistů (KČT), finance poskytne krajský úřad Plzeňského kraje a v budoucnu by se měla propojit se středními Čechy.

V současné době je trasa plně průjezdná, chybí jí ale jednotné značení. „Značení zhruba padesát kilometrů dlouhé trasy by mělo být hotové do poloviny července,“ informoval za KČT Miroslav Landa.

AŽ K PADRTÍM

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka je pro Plzeňský kraj zásadní, že se podařilo s KČT vyjednat vlastní značení. „Brdská magistrála je pro region opravdu významná. Povede od Nezvěstic až za Padrťské rybníky, tedy až na hranici kraje. K tomu se připojil rovněž Středočeský kraj a magistrála by tak měla v budoucnosti pokračovat až do Prahy. Vznikne tak významná stezka,“ řekl náměstek.

Klatovská laboratoř
Výsledky testů na Covid-19 lidé dostanou dřív. Díky aplikaci

Některé úseky trasy nejsou zatím dokončené. Hotovo by mělo být na podzim letošního roku. „Ještě se improvizuje na Šťáhlavsku, ale už toho moc nezbývá. Budou se ještě opravovat některé komunikace a cesty,“ popsal Čížek s tím, že je rád, že kraj nezastavil po koronavirové krizi žádné investiční akce. „Rada Plzeňského kraje schválila na značení této cyklotrasy dotaci ve výší 198 tisíc korun. Cyklostezky a cyklotrasy jsou pro náš kraj velice důležité,“ poznamenal.

Dotaci využije klub na zpracování projektové dokumentace a na výdaje spojené se samotným značením trasy.

DO JINCŮ

Po dohodě s KČT bude cyklistické propojení z Plzeň do Brd z centrálního cyklistického bodu ve Štruncových sadech v Plzni proznačeno jako nadregionální dálková cyklotrasa číslo 31. V obci Žákava opustí vedení nadregionální dálkové cyklotrasy 31 a bude pokračovat po samostatném tělese jako nadregionální dálková cyklotrasa číslo 315, tedy Brdská magistrála, která povede přes CHKO Brdy do Jinců ve Středočeském kraji.

Padělatelé historických obrazů před soudem, Plzeň
Obchodníci s padělky vydělali miliony, u soudu vyvázli s pokutou