Zatímco vloni to byla katastrofa, teď si mohou mnout ruce, ačkoliv úplně růžovou situaci také nemají. Stále musí bojovat například s tím, že řada lidí raději kupuje brambory v supermarketech a na lokální pěstitele se zapomíná.

V Plzeňském kraji se podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana pěstují brambory na ploše téměř 970 hektarů, přičemž na 530 hektarech rostou brambory určené pro výrobu škrobu, zbylé jsou konzumní a určené pro další výsadbu.

Rostou po celém kraji. „Asi největším pěstitelem je s 200 hektarů Malý Bor, další větší plochy jsou na Plzni-jihu nebo Domažlicku, ale pěstuje se i v ostatních okresech. Na Plzni-severu například v Kralovicích," jmenoval některé předseda.

Oproti loňskému roku se podle něj sklidilo o třetinu více brambor. „Vloni byla katastrofální neúroda v České republice i střední Evropě. Kvalita je vynikající, protože se sklízelo za téměř ideálního počasí," dodal.

Zpracováním škrobových brambor se v kraji zabývá horažďovická společnost Amylex. „Pro brambory, ze kterých děláme škrob, to byla ideální sezona. Začátek založil dobré výnosy a konec nám pomohl v tom, že brambory mají opravdu vysoký obsah škrobu," říká agronomický manažer podniku Vladislav Klička.

Společnost VESA Velhartice zase šlechtí odrůdy brambor a pěstuje pro sadbu. Také její ředitel Viktor Kopačka je spokojený: „Byl to dobrý rok. Výnosy sadby jsou nadprůměrné a jejich zdravotní stav je také poměrně dobrý. Problémy měly pouze některé odrůdy nejnáchylnější na virové choroby."

Díky dobré úrodě se tak letos nebude muset do Čech dovážet tolik brambor jako vloni. Je ale třeba, aby si je zákazníci u pěstitelů také začali kupovat. „Mnoho lidí ani neví o pěstitelích ve svém blízkém okolí. Bylo by dobré, kdyby se Asociace soukromých zemědělců postarala o jejich propagaci a aby je spotřebitelé začali vyhledávat. Pokud k nim přijdou jednou, měli by být s jejich bramborami spokojeni a další rok přijít znovu. To by byla ideální situace," dodává.