Najít v Chotíkově dům, ve kterém zraněná žena žije, není těžké. Každý ji tady totiž zná. Nejen kvůli tragické dopravní nehodě, ale zejména díky tomu, že chová opičku Báru, známou například z reklam na třídění odpadu pod heslem „Já třídit umím!“

Lence Korandové se 21. března loňského roku obrátil doslova život naruby. „Jela jsem zrovna domů, bylo kolem půl třetí, Barušku jsem měla s sebou. Řidič, který naboural do mého vozu, velice riskantně předjížděl. Ze samotné nehody si nic nepamatuji. Probudila jsem se z bezvědomí až za měsíc a půl na lůžku v nemocnici v Plzni na Lochotíně,“ začala vyprávět Korandová.

„Nejhorší bylo, že jsem si vůbec nikoho nepamatovala. Do nemocnice za mnou každý den chodila dcera, která byla v té době ve třetím mesíci těhotenství. Lékaři mi nedávali téměř žádnou naději a dceři řekli, že i kdyby došlo ke zlepšení, obávají se, že budu mít mentalitu pětiletého dítěte. Pro ni to byla velká rána,“ pokračuje.

Obavy lékařů se však nenaplnily. „Přibližně po pěti měsících jsem začala poznávat lidi kolem sebe a paměť se mi vrátila. Tým lékařů i sester v plzeňské fakultní nemocnici byl mimořádně sehraný a všem jim za to patří veliký dík,“ podotkla žena.

Z nemocnice se po několika operacích vrátila na vozíku, absolvovala měsíční rehabilitační kúru v pražském sanatoriu v Malvazinkách a zhruba v březnu se opět postavila na nohy. Každý den pilně cvičí. Po dobu léčení byla opice Bára v Zoo u Pardubic. „Stýskalo se mi po ní, jsem ráda, že ji mám zas doma,“ hladí ji.

Nehodu pravděpodobně způsobil praktický lékař Milan Krajčík, který podle ženy za celou dobu neprojevil absolutní zájem se s ní sejít či jí nabídnout pomoc. „Poslala jsem mu dopis, protože jsem se dostala do tíživé finanční situace. Chtěla jsem si od něj vypůjčit peníze. Krajčík mi však odpověděl s tím, že sám nemá, neboť ho bouračka finančně položila. To bylo jediné, kdy jsme spolu byli ve styku,“ zakončila.

Lékař stanul kvůli ublížení na zdraví i před soudem. Tam vyjádřil nad nehodou lítost. Soudce v případu ještě nerozhodl.