Botanici rostliny hledají a sčítají v květnu, kdy jsou v plném květu, a teď už znají výsledky. Orchidejí podle nich v Plzeňském kraji objevili téměř dvakrát více než vloni.

„V roce 2013 bylo sečteno asi 4100 kvetoucích jedinců. Počty vstavačů obecných nerovnoměrně kolísají, především je to rozdílným klimatem v jednotlivých letech. Například tuhou zimou bez sněhové pokrývky a suchým nástupem jara. Dalším činitelem je různý způsob obhospodařování dotčených lokalit," uvedl botanik Jiří Sladký.

Vloni odborníci sečetli 2226 kvetoucích kukaček.

Dříve dost rozšířený vstavač obecný dnes v Plzeňském kraji přežívá jen na desítkách lokalit. Ochránci přírody jej letos sčítali na devatenácti plochách. Rostlině podle nich nejvíce uškodila intenzifikace zemědělství a upuštění od obhospodařování hůře dostupných lokalit.

Přestože je tento druh orchideje zákonem chráněný v kategorii silně ohrožený, jeho početnost stále klesá. „Jsou ale lokality na Sušicku (přírodní park Svaté Pole u Horažďovic, pozn. red.), kde roste i v tisících jedinců," konstatoval botanik.

Vstavač obecný

Rostlině, která v přírodě bývala mnohem snáze k vidění, se daří zejména na loukách, pastvinách, křovinatých stráních a okrajích lesů. Kvete od dubna do června a v současné době je v Červeném seznamu označena jako silně ohrožený a zároveň také zákonem chráněný druh.