Ještě dva týdny a řidiči musí zapomenout na průjezd Borskou ulicí mezi křižovatkou Belánka a mostem Ivana Magora Jirouse. Ulice se totiž v tomto úseku zavře kvůli pokračování její rekonstrukce a rozšíření. Dosud tu stavební práce omezují řidiče a chodce jen minimálně, a to při parkování. Po 13. dubnu ale přituhne.

„Od 13. dubna do 30. června bude Borská ulice uzavřena v úseku od Klatovské po Němejcovu ulici, a to pro veškerou dopravu. V plánu je rekonstrukce kanalizace, přepojení vodovodu, práce na komunikaci a veřejném osvětlení," vysvětlil David Malán z magistrátního odboru investic.

Začátkem letních prázdnin 1. července se uzavře i křižovatka ulic Němejcova, Koperníkova a Borská. Tou bude smět projíždět pouze městská hromadná doprava. Pracovat se bude i na úseku mezi Němejcovou a Chelčického ulicí, tedy ve směru k Techmania Science Center.

V srpnu už Borskou ulicí neprojede ani městská doprava. „Bude kompletně přesměrována na Bory. Objížďka bude vedena přes Břenkovu ulici, Chelčického a náměstí Českých bratří. V tomto období bude navěšeno nové trolejové vedení do křižovatky Němejcova, Borská, Koperníkova," dodal Malán.

Lidé přijíždějící do Plzně ve směru od Domažlic budou už na Borských polích naváděni na Klatovskou třídu přes Sukovu ulici a poté po Klatovské dál do města. Řidiči směřující například do Škody Transportation nebo Techmania Science Center budou muset využít místní komunikace. Uzavírky budou mít vliv na linky ČSAD, jež projíždějí Borskou ulicí, náhradní zastávka bude přesunuta do Tylovy ulice.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) je rozšíření úzké Borské ulice nutností. „Borská ulice je důležitou komunikací, a to i kvůli nové dopravní základně v areálu Škodovky. Najíždějí po ní všechny prostředky městské hromadné dopravy směřující do nového opravárenského závodu," vysvětlil Šindelář důvod, proč komunikace kapacitně nestačí. Celá akce omezující dopravu skončí až v prosinci 2015 a bude stát městskou kasu bezmála 39 milionů korun.

Další dopravní omezení začala ve směru na Doubravku pod viaduktem mezi pivovarem a bývalým Intersparem u Stavebních strojů. Jde o rekonstrukci kolejí na Prahu, tzv. pražského zhlaví. Řidičů se dotýká zúžení jízdních pruhů pod mostem, bude trvat až do prosince.

„Pod mostem Gambrinus bude probíhat v době od 23. března do 18. prosince vždy částečná uzavírka vybraných jízdních pruhů. Přes týden budou v provozu v každém směru dva zúžené jízdní pruhy, během víkendu bude v každém směru uzavřen jeden jízdní pruh," uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Na čem konkrétně se bude pracovat? „Jde o rozříznutí konstrukce, úpravu trakčního vedení, výměnu ložisek, montáž a demontáž V-stojek a sanaci mostních podpěr," vysvětlil mluvčí.