„Voda se přihnala z polí a silnici dost poničila. Až teď jí můžeme dát nový povrch," říká starosta Pavel Voráček s tím, že už letos začátkem roku obec z vlastního rozpočtu u silnice opravila kanalizační vpusti. S rekonstrukcí jí pomůže krajská 200tisícová dotace. „Opravíme celý úsek od areálu hasičů až ke křižovatce s hlavní silnicí pod kapličkou," dodal Voráček.

Největší povodněmi způsobenou škodu ve výši téměř 53 tisíc korun vloni v kraji nahlásilo Spálené Poříčí. Město utrpělo 16milionovou újmu, zbytek tvoří škoda na krajských silnicích.

Podle starosty Pavla Čížka si Spálené Poříčí muselo z toho nejhoršího pomoct za své. „Nejhůře dopadly komunikace. Opravovali jsme je, čistili, stejně jako kanalizace, z nichž některé jsme ale zatím nechali být. Komunikace patřící kraji jsou opravené také, ačkoliv ne tak důkladně, jak by potřebovaly," řekl starosta.

Díky záplavám město mohlo, či spíše muselo, připravit také protipovodňová opatření. „Máme naplánovaný jeden záchytný příkop, ale na ten bychom potřebovali dotaci," podotkl Čížek. Jiného grantu se už Spálené Poříčí dočkalo, letos se konečně pustí do zásadních oprav neregulovatelného rybníku Hvížďalka. „V září ho začneme vypouštět," dodal starosta.

Nejpoškozenější ze severoplzeňských obcí byly Krsy. Také tam už je to nejhorší opraveno. „Krajské silnice opravené jsou, obecní jsme udělali zatím zčásti. Se zbytkem počítáme do budoucna, budeme žádat o dotaci," uvedl starosta Jan Orosz.